© Peter Kullberg © Per-Olof Wickman © Jorma Karjalainen © Peter Kullberg © Jorma Karjalainen © Peter Kullberg © Peter Kullberg

© Copyright: Billeder: Jorma Karjalainen, Peter Kullberg, Jouko Lehmuskallio, Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Isranunkel

Ranunculus glacialis

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 5-20 cm. Stilken er opadgående-oprejst, glat, skinnende, violet.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid først, senere rødlig, 20-25 mm på tværs; 5 kronblade, længere end bægerbladene. 5 bægerblade, undersiden er tæt brunhåret, langlivet. Blomsterlejet er hårløst. Adskillige støvdragere. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. 1-2 blomstre afslutter stilken.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er langstænglede, stilkbladene er stængelløse. Basalbladene er ret runde (forlængede), kødfulde, skinnende, 3 småblade, stænglede, dybt fligede. Stilkbladene er rundede, mangefligede.
  • Frugt: Glat, 2-3,2 mm lang nøddefrugt med 0,7-1,6 mm lang buet spids. Der er flere nøddefrugter sammen.
  • Vækststeder: Kanten af bække med smeltevand fra højdedragstundra, steder med sne.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Isranunkel er beskyttet i hele Finland.

Isranunkel er nok en af Finlands mest hårdføre planter, og den forekommer kun i arktiske områder eller i kolde bjergkæder. Verdens nordligste blomst i Østgrønland, kun 1300 km fra Nordpolen, er Isranunkel. Isranunkel har højderekorden for de nordiske lande (sydnorske bjerge) og Europa (Alperne). I Finland vokser den kun højt oppe på Enontekiö højdedraget i det nordlige Lapland og i den samme hovedsaglige øvre tundra region som 20 af vores 1000 meter-plus højdedrag. Højdedragsbække transporterer sommetider nøddefrugterne ned ad højdedragssiderne, men skovbæltet er for varmt for denne kolde besøgende, og bestande ved flodbredder er altid kortlivede.

Isranunkel søger ikke efter varme steder, men foretrækker steder med sne, fugtige af iset smeltevand, og bredderne ved bjergbække. Isranunkel har tilpasset sig godt til Finlands yderst grove klima: dens blomstringstid begynder kun få dage efter at sneen er smeltet og den er i stand til at modne sine frø før den korte sommer ender. Isranunkel som blomstrer midt i så ugæstfrit miljø er en sand fryd!

Isranunkels fremtid kunne blive vanskelig hvis klimaet bliver varmere. I Finland er den ikke i stand til at brede sig så højt op, som navnet kunne antyde: dens højeste grænse er 1328 meter på Halti højdedraget, toppen på vores højeste højdedrag. En overvåget undersøgelse har allerede påvist at plantens lavere grænse er stigende.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page