© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Jakobsstige

Polemonium caeruleum

  • Familie: Floksfamilien – Polemoniaceae
  • Højde: 25–50 cm. Oprejst stilk, ugrenet, øvre del er lådden.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Blomsterkronen almindeligvis hjulformet, blå, sjældent hvid, 12–15 mm. bred, af 5 kronblade, som er voksede sammen i basen, lådne i svælget. Blomsterkronefligerne er brede, ca. 8 mm. lange, ægformede med en rundet spids. Blomsterbægeret af 5 sammenvoksede, kirtelhårede bægerblade, fligerne er trekantede, spidse, lidt længere end brede. 5 støvdragere. Støvvejen er av 3 sammenvoksede frugtblade, støvfanget er 3-fliget.
  • Blade: Vekselstillede. De laveste blade er langstænglede, stængelen er vinklet, rendet, og lådden langs siderne. Bladene er uligefinnede, småbladene i 8–12 par. De øvre blade er næsten stængelløse, med småblade i 5–6 par. Småbladene er næsten elliptiske til lancetformede, tilspidsende til en skarp spids, hårløse, grålige forneden, og med hele kanter. Ustænglede, sidesmåblade rører ofte hinanden, endesmåbladene er stænglede.
  • Frugt: En brun, rundlig trekamret kapsel.
  • Vækststeder: Løvskove, frodige enge. Som forvildet plante på gårdspladser, vejsider, og krat.
  • Blomstringstid: juli-august.

Jakobsstige er en flerårig plante, hvis oprindelse er lidt utydelig. Den vokser let når den bliver flyttet fra sine naturlige vækststeder til haver. På grund af dette har arten spredt sig gennem Sverige og Midtfinland. Bevægelse den anden vej, fra haver til naturlige skove, er også set.

Generelt er Jakobsstige en art af den nordlige nålaskovzone, eller taiga. Den foretrækker muldet, kalkholdig, og tilstrækkelig fugtig jord.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page