© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kæmpe-Bjørneklo

Heracleum persicum

  • På latin også: Heracleum laciniatum
  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 150-200 cm. Mangestilket, børstehåret, rødbrun fra basen, op til 50 mm tyk, hul, leddene har skillevægge. Lugter af anis
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), (ydre småblomstre er lettere spejlsymmetriske og større), hvide, 15–30 mm brede; 5 kronblade, dybt hakkede. Bægerbladene er forkrøblede. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, (20-)50-85 sekundære blomsterskærme. Dækbladene på den primære blomsterskærm falder tidligt af, de 10-18 dækblade på den sekundære blomsterskærm falder ikke af.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, basen er bælglignende. Bladene er længere end brede, undersiden er tæt behåret, glatte på oversiden, finnede, 5-7 småblade. Store småblade, kort og bredtfligede med blødttandede kanter.
  • Frugt: Bredt omvendt ægformet, 7-8 mm lang 2-delt, lettere åset spaltefrugt, oliekanalerne er kun lettere kølleformede.
  • Vækststeder: Omkring boliger. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Kæmpe-Bjørnekloen er afgjort ikke af finsk oprindelse, men det er næsten alt vi ved om dens oprindelse. Arten har sandsynligvis sin oprindelse i Mellemøsten, et eller andet sted syd for Kaukasien, men den har spredt sig som en prydplante op til Nordeuropa. Børstehårene indeholder giftige stoffer, som i kombination med sollys forårsager et slemt langsomt helende eksem. Når væsken fra planten rører huden skal den straks vaskes af med vand og sæbe. Når man er udsat for plantevæsken bør man undgå solen i mindst en uge. Planten kan være farlig for børn, eftersom de ofte leger med de stor blade eller bruger dem som skjulested.

Kæmpe-Bjørnekloen spreder sig flittigt til de fugtige og næringsrige områder omkring området hvor den er dyrket. Den er blevet en sand plage, specielt i det nordlige Norge. Internationalt er arten kendt som Tromsø palme, eftersom den i byen Tromsø i dag kan findes i næsten alle haver. Som en god konkurrent kan arten lave sammenhængende Kæmpe-Bjørneklo jungler, som kvæler alle andre planter. Frøene indeholder stoffer, som hæmmer væksten hos andre planter og kan også dræbe de planter, som vokser tæt på. I Finland bliver Kæmpe-Bjørneklo aktivt bekæmpet for at forhindre den i at blive en plage.

Det er ikke let ad at adskille bjørnekløerne, der er faktisk adskillige forskellige arter, som bliver kaldt Kæmpe-Bjørneklo. Den anden Kæmpe-Bjørneklo i Finland er (H. mantegazzianum), som er endnu større end (H. persicum) og den er enkeltstilket og blomstrer som regel kun engang. Gode kendetegn for at genkende arterne er farven på stilkens base og hårene på bladene, men det bedste er nok formen på fligene på småbladene.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page