© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kæmpe-Turt

Lactuca macrophylla

  • Andet navn: Kæmpesalat
  • Latinsk synonym: Cicerbita macrophylla
  • Familie: Cikoriefamilien – Cichoriaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Horisontal rodstok. Former stande.
  • Højde: 100-150 cm. Stilken er almindelig ugrenet, den lavere del hårløs, den øvre del med kirtelhår.
  • Blomstre: Blomstre former et 2,5-4 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er lilla, tungelignende, 5-tandede i spidsen. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækblade i mange rækker. Hovedet er båret i en bred halvskærmet klase.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er stænglede, stængelen er bredt vinget, furet, stilkbladene er stilkomfattende. Bladene er tynde, let hårede, med tandede kanter, fjerfligede-uden fliger, endefligen er større end de andre, hjerteformede-trekantede, de øverste blade er hele.
  • Frugt: En smalt elliptisk nøddefrugt, kronet af et fnok af ugrenede hår.
  • Vækststeder: Vejsider, grøfter, parker, haver. Prydplante, sommetider et levn fra gamle haver eller en forvildet plante.
  • Blomstringstid: Juli.

Kæmpe-Turt kommer oprindelig fra Ural og Kaukasus bjergkæderne. I Finland har den været dyrket som en flerårig plante i haver og parker i gamle herregårde. Planten trives så godt i næringsrig lermuld, at den ikke har brug for yderligere hjælp fra mennesker – sandt at sige er det mere tilrådeligt at begrænse dens vækst i blomsterbedet. Som en stor plante stiller den naboerne i skyggen og spreder sig ofte til at skabe store stande, og sommetider forvilder den sig til naturen og spreder sig af sig selv.

Kæmpe-Turt ser ikke ud til at true mangfoldigheden i Finlands natur, men mange andre ikke oprindelige planter har den virkning at true oprindelige planter ved at konkurrere eller krydses med dem, og også at ændre karakteren af deres miljø. Arter som har spredt sig omkring verden med mennesker beriger ikke vores natur, de standardiserer hellere verdens enestående samfund og i værste fald truer de fremtiden for Finlands egne arter. Problemer, som er forårsaget af fremmede arter er for tiden anset som den næststørste trussel mod naturlig mangfoldighed lige bag efter forsvinden og ændring af vækststeder. Situationen i Finland er ikke så værst som den er i mange andre dele af verden: vores barske klima, uproduktiv jord og allestedsnærværende nåleskove, passer ikke ret mange arter. Finlands meget sårbare vækststeder er vådområder og løvskove, hvor det er en god ide at holde et godt øje med vilde vækststeder. Dyrkningen af dem bør styres så meget som muligt, og hvis man ønsker dem i blomsterhaven bør man passe på at de ikke forvilder sig.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page