Oenothera rubricaulis Oenothera rubricaulis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kæmpenatlys

Oenothera biennis

  • Andet navn: Toårig natlys
  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Toårig urt. Kraftig pælerod.
  • Højde: 40-60(-100) cm. Stilken er lodden, grøn (sommetider rødlig).
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, gul (sommetider rødlig), omkring 2-3 cm lang: 4 kronblade, 25-30 mm lange. 4 bægerblade, smalt trekantede, tilbagekrummede. 8 støvdragere. Støvvejen er af to sammensatte frugtblade, støvfanget er 4-fliget. Blomsterstanden er en spids blomsterklase. Blomsterne dufter godt.
  • Blade: Basal roset og vekselstillet på stilken. Rosetbladene er langstænglede, visner under blomstringstiden, stilkbladene er kortstænglede. Rosetbladene er ægformede-smalt elliptiske, stilkbladene er smalt ægformede, småtandede-hele kanter.
  • Frugt: Smalt, rund, stumpt kantet kapsel, 25-35 mm lang, lodden når den er ung, med 4 kapsler.
  • Vækststeder: Haver, kirkegårde, jernbanesider, vejsider, havne, brakjord, affaldspladser.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Næsten alle natlys kommer oprindelig fra Nordamerika. Kæmpenatlys forfædre har altså rejst fra Nordamerika til Europa, men rigtig specifikation skete nok ikke før efter dette. Natlys er interessante ud fra et genetisk synspunkt, men de er også populære i haver takket være deres smukke gule blomstre og lange blomstringstid. Kæmpenatlys er en natplante hvis blomsterkrone åbner sig om aftenen og åbner sig om morgenen – mange andre natlys åbner sig kun i klart sollys og lukker sig for natten. Kæmpenatlys tiltrækker forskellig slags nattesommerfugle så som aftensværmer og også bier. Finker æder gerne dens og andre natlys frø. Natlys spreder sig nemt gennem sine frø i ubeboede områder og den kan også findes på brakjord, hvor den ar bragt til med trafik.

Natlys brugbare egenskaber var allerede kendt af de indfødte amerikanere, som benyttede dem til at behandle sår og tarmproblemer. I dag er natlys blevet en førende medicinplante. Dens frø bliver presset for at frigøre olien som har positiv indflydelse på hjerte og karsygdomme, og forsøg med dens effekt i behandling af MS er også lovende.

Bortset fra Kæmpenatlys, er beslægtede planter, som kan findes rundt omkring i finske haver er (O. depressa) og Rødfrugtet Natlys (O. muricata), som for nylig er blevet klassificeret som samme art som Kæmpenatlys. Det er almindeligvis at skelne imellem natlys arterne, og et vist antal af andre arter vokser tilfældig i Finland.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page