© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Eija Lehmuskallio. All rights reserved.

Kær Ranunkel

Ranunculus flammula

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: Længde af skud 10–40 cm. Stilken er krybende-opstigende, glat.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige), alm. 10–15 mm. brede. 5 kronblade, gule, blanke og brede med rundet spids. 5 Bægerblade, oval, lådne, ca. den halve længde af kronbladet og med hindeagtige kanter. Blomsterbægeret visner tidligt. Blomsterstængelen er furet, lidt lådden. Talrige støvdragere, ca. 3 mm. lange. Mange frie frugtblade.
  • Blade: Laveste blade er ægformede til næsten elliptiske med hele eller tandede kanter. Bladstængelen er lang, bredbaset og har hindeagtige kanter. Øvre blade er linære til næsten elliptiske, stængelløse, spidse, med hele kanter.
  • Frugt: En oval, rundet, brun og hårløse nøddefrugt med en meget lille spids (ca. 1/8 af længden af nøddefrugten).
  • Vækststeder: Grøfter, damme, kyster, kilder, gransumpe, og andre vådområder. Foretrækker leret jord.
  • Blomstringstid: juni-august (–september).

Kær Ranunkel er en giftig flerårig plante i våde gransumpe. På trods af at den er indfødt, er den hemerofil dvs. den nyder godt af menneskelig indflydelse så som græsning og grøftegravning. Denne art varierer meget under virksomme forhold og den hybridiserer med sin småblomstrede slægtning Krybende Ranunkel (R. reptans).

Slanke og småblomstrede Kær Ranunkel individer er meget vanskelige at adskille fra dem hos Krybende Ranunkel, bortset fra den mindre spids på nøddefrugten og forkærlighed for forskellige vækststeder. Den senere trives på udsatte og fattige kyster.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page