ssp. elongatum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kær Snerre

Galium palustre

  • Familie: Krapfamilien – Rubiaceae
  • Højde: De spredende stilke er 10–50 cm. lange, almindeligvis firkantede, rå, slanke.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Blomsterkronen er lettere tragtformet, 3–5 mm. brede, af 4 hvide, kronblade, sammenvoksede fra base og næsten halvvejs. Intet blomsterbæger. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. 4 støvdragere, hæftet mellem blomsterkronefligerne, støvknapperne er røde. Blomsterstanden er en kvast.
  • Blade: I hvirvler rundt om stilken, ustænglede. Midterstilkhvirvler består alm. af fire blade, næsten elliptiske, 5–20 mm. lange, mangler et endebørstehår, hårløse, med kanter rullede under.
  • Frugt: En hårløse spaltefrugt, som er todelt eller sommetider næsten kuglerund (hver del er ufuldstændig udviklet).
  • Vækststeder: Kyster, Sø og flodbredder, sumpe, drænede moser, grøfter.
  • Blomstringstid: juni-august.

Den flerårige plante Kær Snerre er en meget varieret art. Der er adskillige polyploide underarter, racer, og former, som forekommer på forskellige dele af den nordlige halvkugle. Polyploidi betyder et tilstand, hvor kromosomantallet er multipliceret. For eksempel har Kær Snerren (ssp. palustre) et almindeligt diploid set af kromosomer, mens kromosomtallet hos Vand Snerre (ssp. elongatum) er octaploid (otteganget). Den senere er en større plante, stilkene bliver 30–60 cm. lange, bladene er større, og blomstrene bredere (3–5 mm. brede). Polyploidi står dog ikke for alle variationer i arten.

Ved kysterne af det Baltiske hav er der en variatet af den type underarter (var. balticum) som har næsten glatte stilke, tætte og korte blade, og som producerer flere frø end sine slægtninge. Det har været foreslået at racer som dominerer i meget afgrænsede områder kunne kaldes mikroendemiske.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page