© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kær Storkenæb

Geranium palustre

  • Skrives også: Kær-Storkenæb
  • Familie: Storkenæbfamilien – Geraniaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, tyk, skråtstillet-ret oprejst, med brune skæl.
  • Højde: 30–50 cm. Stilken er ret slap, børstehåret, de lange hår spreder sig nedad.
  • Blomstre: Regelmæssige, 25-30 mm brede. 5 kronblade, rødlig blåligrød, rundspidsede. 5 Bægerblade, lodne, skarpe spidser, med hindeagtige kanter, tydelig kortere end kronbladene. 10 støvdragere. Støvvejen er af 5 sammenvoksede frugtblade, enkeltstående griffel, 5 støvfang. Griffel og base på støvfang er lodne. Blomsterne er almindeligvis i akselstillede par, eller ender i skud, blomsterskærmen er meget halvskærmet.
  • Blade: Basal rosette og korsvis modsat på stilk. Rosettebladene er langstænglede. Stilkbladene er kort-stænglede-næsten stængelløse, akselblade. Bladene er 5-7-kantede med håndlignende årer, almindeligvis (dybt) 5-fligede; fligerne er brede, store og blødt tandede.
  • Frugt: 5-delt spaltefrugt, næblignende spids, næbdelene snor sig ved opspringning. Delfrugten er skinnende med spredende hår.
  • Vækststeder: Fugtige enge, grøfter, levende hegn, skovkanter, bredbladede skove, haver. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Der er omkring 300 kendte arter af Geranium, hvoraf snesevis af dem vokser naturligt i Europa og 14 i Finland, nogle af dem kun som tilfældige etårige ukrudtsplanter.

Kær Storkenæb har en lang historie som haveplante, hvorfra den af og til har forvildet sig til omkringliggende områder. Denne langtidsblomstrende art er et fint tillæg til biodynamiske haver. Det plejede at være almindeligt at overføre vilde planter til haver, men i dag anses det for klogere at lade Kær Storkenæb vokse hvor den er. Mennesker har påvirket plantens vækstområde på mange måder: for eksempel blev Kær Storkenæbs frø bragt til Finland af tyske soldater, blandet med deres heste og muldyrfoder, og som blev udskibet fra Centraleuropa, Kær Storkenæb er også oprindelig i Finland, selv om den er sjælden. Den vokser i grøfter, fugtige græsgange og levende hegn i Sydfinland. Det bliver interessant at se om den globale opvarmning gør planten mere almindelig her, som den gror almindeligt langs grøfter på den sydlige kyst af Finske Bugt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page