© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kål Tidsel

Cirsium oleraceum

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 50-150 cm. Stilken er vingeløs, leddeløs, fureløs, lavere dele er glatte, øvre dele er korthårede, lyse.
  • Blomstre: Enkelt blomsterlignende blomsterhoved, 1,5-2,5 cm langt, omgivet af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er lyst gule, rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er cylindrisk, dækbladene er oprejste, lancetformede, tyndt tornet. 2-6 hoveder, enkeltstående-små grupper, stænglede,
  • Blade: Vekselstillede, stilkbladene er stængelomfattende. Bladene er brede, tynde, praktisk talt fjerfligede, kanterne er småtandede, tænderne er tyndt tornede, praktisk talt glatte ovenpå, lindegrønne. 2-10 ægformede, hele øvre blade under hovedet.
  • Frugt: Flad, stump, 4-5,5 mm lang hårpensel, kronet af et fnok af grenede, fjerlignende hår.
  • Vækststeder: Grøftevolde, fugtige enge, kyster, øde jord, havne. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Kål Tidsel vokser på fugtige enge, grøfter og anden næringsrig jord. Den er allerede almindelig i Estland, men har også fået et godt fodfæste i Finland. I Syd og Midtfinland er den en sjælden etableret fremmed, mens enkeltstående eksemplarer kan findes mod nord i Kuusamo.

Lige som sine slægtninge, så er Kål Tidsels torne faktisk so bløde at de ikke afskrækker kvæg. Denne mangel på stikken gør dem også passende til blomsterbedet. Tidsler er blandt de smukkeste planter i Finland, men arter, som vokser er for almindelige langs vejsider til at bliver værdsat i haven. Tidsler med stærkere torne kan rive i gartneren, hvilket måske forklarer denne plantes upopularitet i haver. Nektaren i tidslers blomstre ligger ret dybt for enden af et langt rør, så de tiltrækker insekter med en lang snabel, f.eks. smukke monarker.

Fleste tidsler har røde blomstre selv om der er former med en hvid blomsterkrone og en lysegrøn stilk. Kål Tidsel har dog det specielle kendetegn at være lyst gul. Blomsterhovedet er omgivet af en gruppe af hjerteformede øvre blade, som tiltrækker insekter.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page