© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Giorgio Faggi. All rights reserved.

Kassubisk Vikke

Vicia cassubica

  • Kaldes også: Sørlandsvikke
  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Flerårig urt. Rodstokken er ret tyk, krybende, grenet og træagtig.
  • Højde: 30-60 cm. Stilken er opadstigende-oprejst, sparsomt grenet, børstehåret, bløde hår.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, rødlig violet, 10-13 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Vinge og køl er lyse i farven. Blomsterbægeret er 5-fliget, fligerne har forskellig længde, kortere end blomsterbægerrøret. 10 støvdragere, støvtrådene har sammenvoksede baser. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en langstænglet, 5-15 blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede-stængelløse, med akselblade. Bladene er finnede, 6-12 par, småbladet for enden er ændret til en klatretråd. Småbladene er smalt elliptiske-lancetformede med hel kant. Akselbladene er små.
  • Frugt: 15-30 mm lang, glat, gullig brun, ensfarvet, 1-3 frøet bælg.
  • Vækststeder: Skovkanter, lyse skovkanter, klipper.
  • Blomstringstid: Juni.

Kassubisk Vikke er beskyttet i hele Finland.

Vores flora i Finland indeholder en hel gruppe af arter, som er etablerede i adskillige eller kun et sted i den sydligste del af Finland, og denne grubbe omfatter Kassubisk Vikke, som er sjælden. Den blev første gang opdaget i 1936 fra en bakke i en stenet mark i Tenhola, og dette er stadig den eneste kendte bestand. Kassubisk Vikkes finske bestand bliver regnet som en arv fra den varmere periode, som fulgte efter istiden, men arten kunne lige så godt være kommet til Finland med trafik. Dens krav med hensyn til klima og vækststed betyder at i princippet kunne den trives over et meget større område i sydlige Finland. Den er ret almindelig i det sydlige Sverige, og i dens nordligste vækststed vokser den på bakkesider i skove og halve løvskove, som har arter, der er almindelige i Finland. Hvis en vikke bliver fundet i det sydlige Finland og den ikke ligner Muse Vikke og Sort Fladbælg, og har blåligrøde og hvidplettede blomstre og kun 2 eller 3-frøede bælge, så kunne det være Kassubisk Vikke, en af Finlands sjældneste planter.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page