© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kirtlet Dueurt

Epilobium adenocaulon

  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Højde: 30–120 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Fire blege violetlyserøde kronblade. Fire bægerflige med kirtel- og almindelige hår. Støvvejene er formet af fire sammemvoksede frugtblade, støvfanget er kølleformet. Otte stilke. Blomsterstanden er en lang, halvskærmet, bladrig blomsterklase.
  • Blade: Delvis modsatstillede, delvis i spiral. Bladene er meget kortstænglede og hårløse. Bladene er hele, lanseformede til ovale med tandede kanter. Tykke rosetblade, båret i en base af stilke.
  • Frugt: en lang, rørfomret kapsel med fire rum (loculi).
  • Vækststeder: Strande, flodbredder, grøfte, skovlysninger, øde jord og andre åbne vækststeder.
  • Blomstringstid: juli-august.

Dueurterne (Epilobium spp.) er en stor gruppe med omkring 200 arter. Den findes verden rundt, bortset fra troperne. Det største antal arter findes i Amerika og Asien. Mange af arterne krydsformerer sig ofte. Dueurterne vokser hovedsaglig på våde vækststeder, og de fleste af dem er selvbestøvende. De nyder ofte godt af menneskelig indflydelse, da de foretrækker åbne vækststeder. Dueurter kommer oprindelig fra Amerika, og de har spredt sig meget hurtigt over Europa. Generelt er slægten Epilobium en stor og varierende gruppe i Amerika bestående af adskillige arter, racer og hybrider.

I Finland er der to arter af den Kirtlede Dueurt, hvor den høje og næsten ugrenede vestlige variant er den mest almindelige. Den østlige race er ret lav og grenet forneden. Sammen med disse er der to andre oprindelige Kirtlede Dueurter forekommende i Finland. Den lysegrønne, hvidblomstrede E. ciliatum er ret forekommende, lidt sjældnere er E. glandulosum, som har en stiv og tyk blomsterstand.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page