© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Klæbrig Brandbæger

Senecio viscosus

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–50 cm.
  • Blomstre: Gule, stjerneformede stråleblomstre (ca. 12) og rørformede skiveblomster samlet sammen til blomsterlignende hoveder, 6–10 mm. brede. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbæger formet til en ring af hår. 5 stilke, støvknapperne er formet til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af en hvirvel af dækblade som er slanke, klæbende hår, og alm. sortspidset. Lige under svøbet er 3–8 grønne, syleformede dækblade. Hovedet er i en halvskærm.
  • Blade: Vekselstillede. Kirtelhårede, tydelig klæbrige. De lavere blade er kortstænglede, de øvre stængelløse, men ikke stilkomklamrende. Bladene er omvendt ægformede, fjerfligede, fligerne er tandede.
  • Frugt: En brun, cylindrisk, åset, hårløs hårpensel, kronet med et fnok af simple hår.
  • Vækststeder: Vejsider, sandgrave, øde jord, strandbredder, klippefremspring, marker.
  • Blomstringstid: juli–september.

Klæbrig Brandbæger er en ugrenet eller sparsomt grenet etårig plante, som er kirtelhåret over det hele. Den er nem at identificere på grund af sin klæbrighed. Skuddene er ofte dækket med sand og halm, som hænger fast i dem.

Klæbrig Brandbæger spredtes først til havne i Sydfinland sent i 19’ende århndrede. Siden har den gradvist spredt sig ind i landet og mod nord langs veje og jernbaner. Den har etableret sig lige godt på klippefremspring i konkurrence med Skov Brandbæger (S. sylvaticus) så vel som i marker som ukrudt. Klæbrig Brandbæger er giftig.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page