© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Klæbrig Limurt

Silene viscosa

  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Vækstform: Etårig eller engangsblomstrende kortlivet flerårig plante.
  • Højde: 30-60 cm. Stilken er tæt kirtelhåret, klæbrig.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig-lettere uregelmæssig, hvidgullig, omkring 2-3 cm bred, 5 kronblade, dybt 2-fligede. Bikronen (en lille blomsterkrone i tillæg) er ikke til stede. Blomsterbægeret er sammenvokset, ret smalt, 5-fliget- 10-året, tæt kirtelhåret. 10 støvdragere. Støvvejen er en frugtstand med fem grifler. Blomsterstanden er en lang cylindrisk, talrigt blomstret, hvirvlet blomsterklase.
  • Blade: Bladene er modsatte, stængelløse, talrige. Bladene er smalt lancetformede med hele kanter, bølget krusede.
  • Frugt: Urneformet, 10-13 mm lang kapsel.
  • Vækststeder: Spalter på fugleklipper, lange furer (eller render) på klippefyldte strande, som er skabt af langsomt flydende is under istiden, ved siden af grusede strande, bådehavne, sommetider enge og vejsider.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Klæbrig Limurt danner en jord omklamrende bladroset sent om sommeren, som vokser som en tykt stilket, ofte 50 cm høj blomsterstand den næste sommer eller selv efter nogle år. Den ret lange, stearinlys lignende blomsterstands gulligt hvide blomstre er proppet sammen, og Klæbrig Limurt er en af de smukkeste planter på den ydre øgruppe. Den muntre stemning omkring denne sommerplante bliver ganske vist medtagen når blomsten visner og den klæbrige stilk samler mere affald og al slags små insekter. De klæbrige hårs opgave er nok at beskytte stilken fra rovdyr. Klæbrig Limurt vokser i Finland hovedsageligt på smalle engstriber på klipper og spalter i klipper på små klippeøer, hvor planten næsten altid rager op over anden vegetation – lige meget hvad den er.

Klæbrig Limurts kongerige findes på stepperne i Østeuropa og Vestasien. Bestande på den ydre øgruppe i Østersøen er ret adskilte fra sine hovedvækststeder. Forholdene er dog lignende fra plantens synspunkt: kneben jord på klippegrund varmes hurtigt op, regnen falder let, og en forholdsvis stor del af væksttiden er det ret tørt. Klæbrig Limurt har været i stand til at sprede levedygtige frø fra en kyst til en anden. På den anden side er det et spørgsmål om planten overhovedet er oprindelig i norden, eller om den er kommet fra havet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page