f. rosea

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Klippe-Ærenpris

Veronica fruticans

  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Flerårig dværgbusk. Rodstokken er vandret, grenet.
  • Højde: 5-10 cm. Stilken er opstigende, basen er træagtig.
  • Blomstre: Blomsterkronen er næsten regelmæssig, mørkeblå, 10-15 mm bred, sammenvokset, 4-fliget, hjulformet, kort tragt. Blomsterbægeret er 4-fliget, fligerne lodne. 2 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er kort, sparsom, forlænget blomsterklase for enden gennem blomstringsfasen. Blomsterstilken er længere end dækbladene.
  • Blade: Modsatstillede, næsten stængelløse. Bladene er smalt spadeformede, tykke skinnende, hårløse eller ret hårløse med grundt savtakkede kanter.
  • Frugt: Elliptisk lodden-hårløs kapsel med hakket spids, fladet, omkring 7 mm længere end blomsterbægeret og længere end bred.
  • Vækststeder: Raldækkede og klippefyldte skrænter, lappiske klippesider, højdedragsheder.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Klippe-Ærenpris er beskyttet i hele Finland.

At hoveddelen af planter enten er træ elle urteagtige er så klart, at der ikke er nødvendigt at tænke på hvilken gruppe en bestemt art hører til. Men sommetider møder vi et tilfælde som ikke er så tydeligt at klassificere i den ene gruppe eller den anden. Klippe-Ærenpris er en blanding af træ og urtestilk, som er ret sjælden i Finland. Stilken er træagtig i bunden, men vækst og blomsterskuddene er urtestilkede. Et andet karakteristisk for planten er dens små læderagtige blade og den uforholdsmæssigt store blomst for enden af en lille stilk. Dette er alt karakteristikker af en højdedragsplante og Klippe-Ærenpris vokser sjældent i det nordlige Finland, kun på Enontekiör højdedragene. Den findes almindeligvis over trægrænsen, men kan også vokse i birkeskove på bjerge.

Klippe-Ærenpris er lille, men er nem at bemærke på grund af dens iøjefaldende blomstre. Den mørke stribe på dens blomsterkrone og ringen omkring blomsterkronens svælg fungerer som nektar markører til bestøvere, og den store klart hvide støvknap gør den bare mere tiltrækkende. Den store blomst viser vel hvordan alle ærenpris tilpasser sig deres bestøvere, bier og blomsterfluer. Insekterne sætter sig på støvdrageren som stikker ud fra siden da den går ind i blomsten og gnider støvknapperne imod deres skind. I den næste blomst børster den samme del af insektet imod støvvejen. Hver enkelt blomst er kun åben i en dag, men nye blomstre åbner sig et pænt stykke tid og planten er i blomst gennem hele højsommeren i Lapland.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page