© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Knold Fladbælg

Lathyrus tuberosus

  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Flerårig urt. Rodstok med knolde på størrelse med nødder.
  • Højde: 30-80 cm. Slap stilk, sommetider klatrende, børstehåret, vingeløs og hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, rosa rød, 12-20 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Blomsterbægeret er 5-fliget. 10 støvdragere. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en langstænglet 2-7 blomstret blomsterklase, blomsterne har stærk duft.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Stængelen er vingeløs. Bladene er finnede, 1 par, småbladet for enden er ændret til en klatretråd. Småbladene er elliptiske-lancetformede, stumpe med hele kanter, blåligt grønne. Smalle akselblade.
  • Frugt: 20-40 mm lang, flad, brun, 3-6 frøet bælg.
  • Vækststeder: Frodige skove, levende hegn, velside volde, jernbane pladser, øde jord, parker. Prydplante, sommetider vild.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Knold Fladbælg vokser vildt over det meste af Europa og vestlige Asien. Arten er en gammel fødeplante som er blevet dyrket siden det 17’nde århundrede. Knold Fladbælg danner en 3-5 cm lang knoldformet rod, som er både nærende og velsmagende. Knoldene bliver samlede om foråret eller efteråret og spist som de er, kogte eller stegte. Da den giver dårligt udbytte, er arten mere blevet dyrket som en delikatesse end en rigtig fødeplante.

Knold Fladbælg bliver i Finland hovedsagligt dyrket i blomsterbede, selv om den ikke er en flerårig plante. Sommetider kommer frøene eller knoldene over hegnet, hvor den i de tilfælde vokser med en slap stilk tæt på jorden eller konkurrerende med anden vegetation. Artens store, røde, duftende blomstre, som også tiltrækker bier, tiltrækker megen opmærksomhed. Adskillige andre af samme slags ærteplanter kan også se i finske blomsterbede, mest bemærkelsesværdig er Flerårig Ærteblomst Lathyrus (L. latifolius) og (L. odoratus).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page