Consolida orientalis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Korn Ridderspore

Delphinium consolida

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er grenet fra blomsterstanden, lavere del er glat, øvre del lodden.
  • Blomstre: Uregelmæssigt bloster, violet, sommetider mørkeblåt eller violet rød, ofte lettere plettet, 18-35 mm på tværs. 5 bægerblade, minder om kronblade, de øverste er sporede, sporen er 15-25 mm lang. 1 kronblad, bladet er 3-fliget. 5 støvdragere. Enkeltstående frugtblad. Blomsterstanden er ret bred, sparsomt grenet, ret halvskærmet blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, de laveste blade er langstænglede, de øverste næsten ustænglede. Bladene er 2 gane 3-fligede, fligerne er smalt lineære.
  • Frugt: Almindeligvis glat, sommetider sparsomt håret 8-15 mm lang enkelt bælgkapsel.
  • Vækststeder: Marker, øde land, bredder, møller, havne, jernbaner, affaldspladser.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Korn Ridderspore er oprindelig i middelhavsområdet og landene omkring mellemøsten. Kun nogle få arter har klaret at udvide deres udbredelsesområde til Finland, og det har kun været muligt med menneskelig hjælp. Korn Ridderspore plejede at være et almindeligt ukrudt på marker på Åland og sydvest Finland, men den var sjælden og tilfældig andre steder. Lige som så meget andet markukrudt, har arten sandsynligvis overvintret i kornsiloer. I dag har man med mere effektive metoder at rense frø, set en nedgang hos Korn Ridderspore og i dag kan den findes omkring møller, havne jernbaner og andre foranderlige områder med megen trafik. Landmænd har ikke fældet mange tårer for arten fordi de små sorte frø som plejede at blive blandet med melet indeholdt giftige alkaloider, det gør stilken også. Forgiftningen minder om forgiftning af Stormhat, men er heldigvis mindre alvorlig. Giften kan selvfølgelig også bruges på nyttige måder: blomsterfrø er blevet brugt til at fordrive kræft og til at uddrive indvortes orme. For naturforskernes syn er en tilfældig Korn Ridderspore en smuk plante, giftig eller ikke.

Hyasintridderspore (D. ajacis; også kendt som Sommer-Ridderspore) og Levkøj-Ridderspore (D. hispanicum) er populære sommerblomstre i haver som sommetider klarer at forvilde sig over korte afstande.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page