© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kornblomst

Centaurea cyanus

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–80 cm
  • Blomstre: Ca. 10 Lyseblå, sjældent hvide eller lyserøde, skråt tragtformede, ret store, sterile ydre småblomstre og blåviolette, rørformede biseksuelle indre småblomstre samlet sammen til blomsterlignende hoveder (capitula), 2–3 cm. brede. Blomsterkrone er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbæger er formet til en ring af korte hår. 5 stilke, støvknapperne er formet til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfang 2-fligede. Hovedet er dækket af adskillige hvirvler af dækblade, som er et lille, sortbrunt til hvidligt vedhæng. Hovedet er enkeltstående for enden af stilk og grene.
  • Blade: Vekselstillede, uldne, i det mindste mens de er unge. De lavere blade er stænglede, bladene er næsten elliptiske og hele eller fjerfligede, med hele til sparsomt tandede kanter. Stilkbladene er ustænglede, elliptiske til linære med hele kanter.
  • Frugt: En gullig, fint håret, oval hårpensel (3.5–4 mm. lang) kronet af et fnok af 3–4 mm. lange, ugrenede hår.
  • Vækststeder: Korn, specielt rug, marker, brakjord, øde jord. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: juni-september.

Dækbladene som beskytter blomsterhovedet af Kornblomsten ligger i adskillige vekslende rækker. De er elliptiske til lanseagtige, gulliggrønne og brunstribede. De ydre har et hvidligt, trekantet vedhæng som er lettere kløftet.

Kornblomsten har spredt sig til Finland med korndyrkning fra sydlige stepperegioner. I nyere tid er den blevet sjældnere på grund af nedgang i rugdyrkningen og udviklede metoder til rensning af såkorn. Arten er etårig (sjældent toårig), og er derfor afhængig reproduktion gennem såkorn.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page