Satureja grandiflora Satureja grandiflora Satureja grandiflora

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kransbørste

Clinopodium vulgare

  • Latinsk synonym: Satureja vulgaris, Acinos vulgaris
  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Højde: 20–60 (-80) cm.
  • Blomstre: Tolæbet blomsterkrone, 10–20 mm. lang, lådden foroven, af 5 sammenvoksede violette kronblade. Overlæben er flad og hakket. Underlæben er 3-fliget, midterfligen er hakket til todelt, lidt større end sidefligerne. 5 blomsterbægre af sammenvoksede, tolæbede bægerblade med et slankt cylindrisk blødhåret rør, de tre fliger på overlæben er kortere end de to fliger på underlæben. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er 4-delt, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. 4 stilke, hvor 2 er lange og 2 korte.
  • Blade: Modsatstillede, kortstænglede og lådne på begge sider. Bladene er ægformede med en rundet spids og hele eller lettere sløvt tandede kanter.
  • Frugt: En firedelt spaltefrugt. Delfrugten er kuglerund, blød og gulbrun.
  • Vækststeder: Frodige løvskove, blandede skove, krat, enge og lysninger.
  • Blomstringstid: juli–august.

Kransbørsten er en flerårig plante som har sine blomstre i meget tætte spiraler, som former halvkugleformede delvise blomsterstande. Den korte blomsterstængel har syleformede, frynsede dækblade, som er næsten lige lange som blomsterbægeret. Stilken på Kransbørsten kan stå oprejst om efteråret for at give frugten mulighed for at spredes med vinden langs sneoverfladen. Diasporen er almindeligvis en hel blomsterspiral.

Til forskel fra sin slægtning, Voldtimianen (C. acinos), har denne art ikke nydt godt af menneskelig påvirkning, men forekommer hovedsaglig på uberørte vækststeder. Voldtimianen adskiller sig fra Kransbørsten ved at være stærkt aromatisk og ved at have en violet blomsterkrone som er mindre end 10 mm. lang. Kransbørsten har kun en svag lugt.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page