© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kruset Skræppe

Rumex crispus

  • Familie: Syrefamilien – Polygonaceae
  • Højde: 40–120 cm
  • Blomstre: Radiersymmetriske, små, ca. 3 mm. brede. Almindeligvis biseksuelle. Der er et led på blomsterstængelen nær ved basen. Blostersegmenterne er i to hvirvler på tre. Segmenterne på den ydre hvirvel er små og bagudvendte eller udspredte. Den indre hvirvel former frugtklapperne som er trekantsagtigt rundede, lidt hjerteformede og med mere eller mindre hele kanter. Segmenterne har almindeligvis en prominent knop på midtribben. Støvvejen består af tre sammenvoksede frugtblade og tre grifler. Den har seks stilke.
  • Blade: Grundbladene er vekselstillede og er langstænglede og ru på begge sider. Bladene er fire til fem gange så lange som de er brede og ægformede til elliptiske med en rundet eller kerteformet base og stærkt bølgede kanter eller sommetider uden bølger.
  • Frugt: En rødligbrun, skarpt trekantet, blank nød.
  • Vækststeder: Strande, marker, øde jord og vejsider.
  • Blomstringstid: juli–august.

Skræpperne (Rumex spp.) er en taksonomisk besværlig slægt fordi arterne ofte bestøver hinanden. Klapperne, som indkapsler frugten er ofte væsentlige for identifikationen. Den Krusede Skræppe er flerårig. Den hører til en intragenerisk del, hvor blomsterne er biseksuelle og frugtklapperne er klart længere end frugten.

Denne art gror ofte på strande langs tangdynger og på fugleklipper, hvor der er rigeligt med nitrogen. Vand er dens hovedvej til udbredelse. Knopperne på frugten er skabt til at flyde. Sommetider flytter bølgerne også adskildte kimplanter, som reetablerer sig når de strander.

Individer som blomstrer sent på efteråret kan sætte frø på sneen eftersom de står oprejst i deres stive stilk.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page