© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Krybende Læbeløs

Ajuga reptans

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 10-35 cm. Stilken er oprejst, 4-kantet, lodden på modsatte sider. Jordudløbere op til 50 cm lange.
  • Blomstre: Monosymmetrisk Blomsterkronen er blå, tolæbet, 14-17 mm lang. Overlæben er kort, hel og flad. Underlæben er 3-fliget, midterfligen har takket spids. Blomsterbægeret er 5-tandet, næsten regelmæssigt. 4 støvdragere, fæstnet til den øvre del af blomsterkronerøret, hvor 2 er lange, 2 korte, støvdragerne er længere end blomsterkronen. Samlede støvveje sammensat af to blade, der danner et frugtblad. Frugtknuden er over blosteret. Blomsterne i hvirvler i en lang blomsterklase.
  • Blade: Korsvis modsat. Rosetbladene er elliptiske eller ægformede, rundspidsede, store og med grundt rundede tænder, faktisk hårløse, korthårede. Dækbladene er bemærkelsværdigt mindre end rosetbladene, bliver mindre imod kronen. De øverste blade er kortere end blomsterne, ofte delvis blå.
  • Frugt: Spaltefrugt, sammensat av 4 frugtblade, frugtbladene ligner en nøddefrugt.
  • Vækststeder: Frodige skove, ruiner, gårdspladser, marker, enge og vejsider, også ballastjord depoter.
  • Blomstringstid: Maj-juli.

Det videnskabelige navn hos planter ændres sommetider da mere klassificerede studier fører til at de bliver klassificeret på en anden måde, og Krybende Læbeløs finske navn er også ændret igennem årene. Navnet hos slægten, Ajuga, viser til dens medicinske brug. Krybende Læbeløs dele over jorden er blevet brugt til at styrke organerne, berolige muskelfibrene og behandle sår.

Krybende Læbeløs, og især dens varianter som har røde og brogede blade, (f.eks. Atropurpurea), bliver dyrkede som prydplanter. De trives så godt i Finland at de kan forvilde sig til naturen og overleve i gamle haver i årtier. A. pyramidalis x reptans er en hybrid imellem Krybende Læbeløs og den sjældnere Pyramide Læbeløs Pyramide Læbeløs (A. pyramidalis) som vokser tilfældig i Uusimaa provinsen, hvor Helsinki ligger, og i Varsinais-Suomi regionen i den sydvestlige del af landet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page