Epilobium parviflorum Epilobium parviflorum Epilobium parviflorum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lådden Dueurt

Epilobium hirsutum

  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Underjordiske udløbere, tykke, op til 20 cm lange.
  • Højde: 50-150 cm. Stilken er almindeligvis grenet, rund, med lige og glatte hår over det hele.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, magenta, omkring 2-3 cm bred; 4 kronblade med hakket spids. 4 bægerblade, tæt dækket med kirtelhår, sparsomt ligehårede ved spidsen. 8 støvdragere. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, støvfanget er 4-fliget; frugtknude under blomsterblade, tæt dækket af kirtelhår, sommetider også med lige hår. Blomsterstanden er halvskærmet, bladrig blomsterklase.
  • Blade: Modsatstillede (vekselstillede i blomsterstand), stængelløse, halvvejs stængelomfattende. Bladene er smalt elliptiske, stor og tæt tandede, tæt hårede.
  • Frugt: 6-9 cm lang rørformet kapsel med 4 rum.
  • Vækststeder: Grøfter, kyster, jernbanedæmninger, brakjord.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Bortset fra Gederams repræsenterer Lådden Dueurt den store ende af Finlands rækkevidde af Natlysfamilien. Denne smukke art bliver op til 1,5 m høj med en talrigt grenende stilk og krone, som næsten kan forsvinde under et smukt syn af lyserøde og blåligrøde blomstre. Lådden Dueurts farvepragt bliver kun forstærket af dens vane at danne tætte rene stande som dækker adskillige kvadratmeter. Mindst halvdelen af planterne er vokset til deres fulde højde i juni, og blomstringstiden varer ofte til slutningen af sommeren, betydelig senere end andre natlys. Frø som spirer om foråret laver sjældent nogen blomster deres første sommer.

Lådden Dueurt er en europæisk art, men den er ikke oprindelig i Finland. Den blev først fundet voksende i Finland i 1886 i Turkus havneområde. Der var talrige observationer over det følgende århundrede og specielt i 1960’erne var arten mere talrig og udbredt. Der er stadig mange lerdale over hele Finland, som passer arten godt, og som er ubeboede. Lådden Dueurt her udbredt sine vækststeder ved hjælp af mennesker og har ofte spredt sig til beboelsescentre og fra travle forretningsmidtpunkter mod landet. Arten holder sig til områder som mennesker har påvirket og vandrer ikke ud på fuldstændig vilde områder. Lådden Dueurt er fuldstændig etableret i sine gamle vækststeder, men pionerbestande er ofte kortlivede. Dens store størrelse og kraftige basale struktur gør Lådden Dueurt til en forholdsvis stærk konkurrent som er i stand til at holde på sit når den har sat sig ned.

En anden iøjefaldende lodden dueurt art vokser vild i Finland: Dunet Dueurt (E. parviflorum), som er oprindelig i syd og sydvest Finland. Den har mindre blomstre og kortere stilk end Lådden Dueurt og dens hårdække er kun sammensat af lige hår. Dunet Dueurt er tydelig sjældnere end Lådden Dueurt: den vokser kun almindelig på Åland og i Lohja på fastlandet.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page