Stachys macrantha Betonica macrantha Stachys macrantha Stachys byzantina Stachys byzantina Stachys byzantina

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Læge-Betonie

Betonica officinalis

  • Latinsk synonym: Stachys officinalis
  • Skrives også: Almindelig Betonie
  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 30–80 cm. Stilken er 4-kantet, blødhåret, stængel leddene er tydeligt længere end bladene.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, magenta, 12-15 mm lang, sammenvokset, tolæbet langrøret. Overlæben buer udad, underlæben er kortere; underlæben er 3-fliget, midterfligen er større end sidefligerne, spadeformet. Blomsterbægeret er næsten regelmæssigt, 5-fliget, utydeligt 10-året; fligerne har skarpe spidser. 4 støvdragere, hvoraf 2 er korte, 2 lange. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomstre i hvirvler former et cylindrisk aks, som er mest afbrudt fra basen.
  • Blade: Modsatstillede og en basal roset; langstilkede. Bladene er smalt ægformede-forlængede, lettere hjerteformet baserede, rundspidsede med tæt rundtandet kant. Dækbladene er små.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Frugtbladet er brunt, lettere børstehåret, blankt.
  • Vækststeder: Haver, parker, græsområder, skovbryn, ødemark, havne. Prydplante, et levn og forvildet fra gamle haver.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Læge-Betonie vokser sandsynligvis ikke som en naturlig plante i Finland, selv om de nærmeste bestande er lige på den anden side af Finlands grænse i Ladoga Karelia og på trods af at der i Finland er bestande, som eksisterer under meget naturlige forhold. Sandsynligvis er den dog et levn fra da den blev dyrket som en prydplante og medicinurt. Arten er en meget gammel og respekteret medicinplante: allerede i det gamle Egypten blev den brugt som almen medicin til at behandle mange sygdomme så som sår, fordøjelsesbesvær og åndedrætsbesvær ved at ryge bladene. Bortset fra dens gunstige medicinske egenskaber, troede man også at den holdt onde ånder på afstand. I Centraleuropa her Læge-Betonie beholdt sit ry som medicinplante helt op til nutiden.

I dag passer Læge-Betonie godt til det flerårige blomsterbed – det er en fordringsløs, stærkt voksende, smukt blomstret prydplante Slægten Galtetands bedst kendte medlemmer er Lammeøre (S. byzantina) og Have-Betonie (Betonica macrantha, synonym S. macrantha). Tiltrækningen hos den første er baseret på de sølvgrå blade, mens den senere er værdsat for sine imponerende, magenta blomstre.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page