© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Læge-Oksetunge

Anchusa officinalis

  • Andre navne: Alkanet
  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Toårig eller flerårig plante. Stærk hovedrod.
  • Højde: 30–80 cm. Stilken er groft behåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regulær (actinomorphic) (hjulformet-klokkeformet) 8-12 mm bred, i begyndelsen rød, senere mørkt blåligrød sammenvokset, 5-fliget. Blomsterkronerøret er længere end blomsterbægeret, lige, omkranset med store hvide udvækster. Blomsterbægeret er sammenvokset, klokkeformet, 5-fliget fra midten og næsten til basen, tæt håret. Blomsterbægerfligerne er næsten trekantede, skarp spids. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en svikkel. Alle blomsterne har støtteblade.
  • Blade: Vekselstillede. Basalbladene er stænglede, stænglerne er vingede. Stilkbladene er stængelløse med bredt vedhæng. Bladene er elliptiske, lodne.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugten er elliptisk, skrå, brun, kornet overflade 4 mm lang.
  • Vækststeder: Lastepladser, gårdspladser, brakjord, vejsider, ved siden af marker. Også en prydplante og forvildet.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Læge-Oksetunge kommer fra stepperne i sydøst Europa Dens frø er oprindeligt tilpasset til at blive spredt af myrer, men i Finland, for eksempel, er arten kommet med menneskelig hjælp. Den har hovedsagligt etableret sig i sydvest Finland, i landsbyvejsider, gårdspladser og ruiner, hvor den for længe siden blev dyrket til medicinsk brug. Læge-Oksetunge blev brugt beroligende og smertestillende, og i større mængder som afføringsmiddel, og unge blade kan også blive hakket i salater eller forberedt som spinat. I dag bliver arten sommetider dyrket som prydplante på grund af dens smukke blomstre. Blomsterkronekransen hos mange af planterne i Rubladfamilien er næsten lukket af udvækster, skæl eller hår, som kommer til syne som en klar forskel i farve hos Læge-Oksetunges blomstre. Formålet med denne konstruktion er at føre snabelen hos bestøvende insekter ind til nektaren på sådan en måde at den ikke kan undgå at røre både støvfanget og støvdrageren. Deres usædvanlige blege farve betyder også at de er tydelige tegn på nektar. Tragten hos Læge-Oksetunges blomsterkrone er længere end f.eks. forglemmigej eller hundetunges, så blomsternes lagre af nektar kun er tilgængelige for langtungede insekter.

Det videnskabelige navn for Oksetunger navn har en lang historie. I oldgræsk blev navnet Anchusa brugt til mange planter i Rubladfamilien – dog ikke for Oksetunger, hvor navnet er afledt af det græske ord for oksers tunge Buglosson. Linné, som gav planterne deres moderne videnskabelige navne, afveg med vilje fra den tidligere opfattelse. Den anden oksetunge som vokser i Finland er Krumhals (A. arvensis), som har små, blå, hornformede blomstre.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page