Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis Galega orientalis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Læge Stregbælg

Galega officinalis

  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 80-120 cm. Stilken er ret hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, hvid-lyst blåligrød og blååret, 10-15 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Blomsterbægeret er 5-fliget. 10 støvdragere, støvtrådene har sammenvoksede baser. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er i aksler, langstænglet, mange blomstret blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, langstænglet med akselblade. Bladene er finnede, 3-9 par med afsluttende småblad. Småbladene er ægformede-lancetformede, ofte spidse, hele kanter. Akselbladene er smalle med spydbladet base.
  • Frugt: Cylindrisk, hårløs, mange frøet, ret oprejst bælg.
  • Vækststeder: Haver, bredder, brakjord. Prydplante.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Læge Stregbælg er oprindeligt fra Mellemøsten, men i dag vokser den over hele Europa og Asien. Denne brugbare og forskelligartede plante er ivrigt blevet spredt af mennesker, som har dyrket den som foder, grøn gødning, honningplante, medicinsk og prydplante. Man troede at den øgede afkastet af mælk hos husdyr, som så giver oprindelsen til dens videnskabelige navn: gale, ‘mælk’ og ega ‘at bringe’ – så det er mælkebringeren. Siden middelalderen er Læge Stregbælg blevet brugt til at behandle diabetes da guandinen, den indeholder sænker niveauet på blodsukkeret. Arten er også blevet brugt til fiskeri: knuste stilke bliver simpelthen smidt i vandet og fiskene, som er besvimede af giften bliver samlet op fra overfladen. I Nordamerika har der været en frygt for at Læge Stregbælg vil blive krydsbestøvet og blive en problematisk forvildet, meget på samme måde som vi i Finland har den samme frygt omkring Mangebladet Lupin (Lupinus polyphyllos). Læge Stregbælg findes hovedsagligt rundt omkring i Finland som en prydplante i haver og kun af og til spreder den sig til naturen.

Blå Stregbælg (G. orientalis) er lidt mere almindelig i Finland. Den trives i vores klima og kunne blive etableret som en foderafgrøde i fremtiden. Arterne kan kun skelnes fra hinanden ved at undersøge deres akselblade: på Læge Stregbælg har de en spydbladet base mens Blå Stregbælg er de hele.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page