Lærkespore, Langstilket Lærkespore

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lærkespore

Corydalis intermedia

  • Familie: Valmuefamilien – Papaveraceae (tidigare Jordrøgfamilien – Fumariaceae)
  • Højde: 10–15 cm.
  • Blomstre: Spejlsymmmetriske (zygomorphic), ca. 15 mm. lange. Fire kronblade, hvor to er delvis samlede, og et er sporet, røde til violette. To frie bægerblade. 2 stilke (hvor begge fakstsk består af en komplet stilk og to halve, stilken var oprindelig fire). Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er en 2-6(-8) blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede. Stilkbladene er stænglede. Bladene er alm. dobbelt trefingrede, sekundære småblade er alm. fligede, fligerne er ovale til aflange, med afrundet spids. Dækbladene, der dækker blomsterne er stængelløse, omvendt ægformede med afrundet spids.
  • Frugt: En mangefrøet, aflang til elliptisk kapsel, der er kortskulpet.
  • Vækststeder: Løvskov, specielt hasselbuske.
  • Blomstringstid: (april–) maj.

Lærkesporen er en lav, sart forårsblomst i skovenge på øerne og løvskovene i Häme. Den har en knold, hvor der gror en stilk, som under blomstringen vokser fra 5–15 cm. op til 30 cm.

Denne art minder om Langstilket Lærkespore (C. solida), som dog har fligede dækblade, mens dem hos C. intermedia er omvendt ægformede og hele. Der skal lægges til, at C. intermedia har især færre blomster (alm. Ikke mere end 8) end C. solida som har 10–20 blomster. Den er også mere krævende vedrørende kvaliteten af jorden. Lærkesporen er en giftig plante.

I Finland er C. intermedia truet regionalt, og den er en beskyttet art i Oulu provinsen og i Lapland.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page