© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Langbladet Soldug

Drosera anglica

  • Latinsk synonym: Drosera longifolia
  • Familie: Soldugfamilien – Droseraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 6-20 cm. Stilken er oprejst, tydeligt længere end bladene, lige baseret, bladløs, rødt skaft.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid, omkring 1 cm bred; fem kronblade, 6-7 mm lange. 5 Bægerblade. 5 støvdragere. Støvvejen er en frugtstand med 6 grifler. Blomsterstanden er 3-6-blomstret, ensidet kvast. Blomsterne åbner sig kun i solskin.
  • Blade: Roset, langstænglet, rød skråt opadstigende. Bladene er forlænget spadeformede, øvre overflade har meget lange, røde, kirtelhår, som udskiller en klistret substans.
  • Frugt: Ægformet, stump, blank kapsel, som åbner i fire flige.
  • Vækststeder: Våde marker og moser, sumpe og kærmoser, sumpede enge ved vand, mudrede strande, tilvækster, grusgrave.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Nogle af Finlands bedst kendte kødædende planter hører nok til Soldugfamilien, som vokser i moser. Soldugfamilien er sammensat af omkring 90 arter, hvoraf de fleste vokser på den sydlige halvkugle. Der er kun tre arter i Europa, og disse vokser også i Finland. I Blærerodfamilien (Lentibulariaceae), er Vibefedt og Blærerod kødædende: Familierne er dog ikke nært beslægtede, hvilket tyder på at kødædende planter har udviklet sig mere end en gang.

Langbladet Soldug foretrukne vækststeder omfatter våde sumpe og marker i minerotrofisk og ombrotrofisk voksende moser. De rødlige blade danner en rosette som er så iøjnefaldende at de små hvide blomstre ofte er ubemærkede. Det er heller ikke så let at finde blomstrende Soldug, eftersom de kun åbner sig i godt vejr og selv da, kun i nogle få timer om dagen. De lukker sig i overskyet vejr, og hvis sommeren er meget regnfuld kan det ske at de ikke åbner sig i blomst en eneste gang! Uåbnede blomstre selvbestøver og sikrer en talrig mængde af frø. Det er umagen værd for Soldug at danne så mange frø, fordi den er en forholdsvis kortlivet plante.

Langbladet Soldug er den største af Finlands tre soldug, og den er nem at genkende på sine smalle, spadeformede blade. En lidt mere almindelig art i Finland er Rundbladet Soldug (D. rotundifolia), som har rundede blade og trives i forskellig slags af tørvemoshøje. Hybriden, som er fremkommet af Langbladet og Rundbladet Soldug vokser ret almindeligt side om side med sine forældre. Den tredje soldug er Liden Soldug (D. intermedia), som har blade, som har blade, som er nogenlunde midt imellem sine forældres, men den kan nemt skelnes fra, i det mindste når den blomstrer fordi den har buebaseret skaft.

Interessant udseende soldug er en del af Finlands folketradition. I de dage, hvor man troede at der var urter til at behandle kvindeproblemer, og andre til at behandle mænds problemer, troede man at Langbladet Soldug især var til at behandle kvinder. Dens nære slægtning Rundbladet Soldug troede man havde en indflydelse på seksuelt begær og løste så – hvis alt gik godt – mænds problemer.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page