© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lappisk Jakobsstige

Polemonium acutiflorum

  • Latinsk synonym: Polemonium caeruleum ssp. acutiflorum
  • Familie: Floksfamilien – Polemoniaceae
  • Højde: 25–50 cm. Oprejst stilk, ugrenet, øvre halvdel er lådden.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Blomsterkronen er almindeligvis klokkeformet, blå, violet, eller sjældent hvid, 15–20 mm. bred, af 5 kronblade, som er vokset sammen i basen, lådne i svælget. Blomsterkronefligerne er brede, elliptiske, spidse og med frynsede kanter. Blomsterbægeret er af 5 sammenvoksede, tæt kirtelhårede, spidse bægerblade. 5 støvdragere. Støvvejen er af 3 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 3-fliget.
  • Blade: Vekselstillede. De laveste blade er langstænglede, stængelen er vinklet, rendet, lådden langs siderne eller sommetider næsten glatte. Bladene er uligefinnede, småblade er alm. højst i 8 par. Øvre blade er kortstænglede. Småbladene er næsten elliptiske til lancetformede, spidsende til en skarp spids, hårløse, og med hele kanter. Ustænglede sidesmåblade rører ofte hinanden, endesmåbladene er næsten ustænglede.
  • Frugt: En gullig, rundlig trekamret kapsel.
  • Vækststeder: Enge og småkrat, bækkanter, flodbredder og vejsider.
  • Blomstringstid: juli-august.

Der er forskellige meninger om oprindelsen af forekomsten af Polemonium acutiflorum. En teori foreslår at planten overlevede den sidste istid i isfrie tilflugtssteder et eller andet sted på den norske kyst. Derfra kan den have spredt sig til nuværende steder. En anden ide er at arten kom fra syd og fulgte isen, da den trak sig tilbage.

I Lapland vokser denne plante ofte ved vandløb på grund af sine flydende frø. I bjergene kan den blive fundet selv i den lavere de lavere alpine tundra (700–800 meter over havet). Mange P. acutiflorum som står f.eks. langs veje og ved skovhytter er så afgjordt spredt af mennesker. Menneskelig indflydelse øger spredningen af denne art.

P. acutiflorum _ ligner meget Jakobsstige([_P. caeruleum]). Sommetider bliver de to regnet for økologiske racer eller underarter af samme art. De kan dog adskilles på de almindeligvis ufrynsede kronbladsfliger og mindre blomsterkrone (12–15 mm. bred) hos den senere. Den øvre del af stilken hos _P. acutiflorum _ er lang og kirtelhåret, mens Jakobsstige er korthåret.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page