Scortzonera hispanica

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lav Skorsonér

Scorzonera humilis

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Cichoriaceae (Compositae)
  • Højde: 20–30 cm. Stilkene er ugrenede, det er alm. med adskillige stilke.
  • Blomstre: Næsten 100 små blomstre former et 5–6 cm. bredt hoved. Blomsterkronen er lysegul, ofte med et anstrøg af violet, stjerneformet med 5-tandet spids. blomsterbægeret er formet er formet til et fnok. Dækbladene er i adskillige hvirvler; de ydre er grønne, bløde og blødhårede og trekantede; de indre er linære med tætte hindeagtige kanter, og tæt frynsede nær spidsen. 5 støvdragere. Støvvejen er formet af 2 sammenvoksede frugtblade. Hovedet er enkeltstående for enden af en blomsterstandsstængel.
  • Blade: Grundbladene er langstænglede og hele, ca. 25 cm. lange, hviddunede i begyndelsen, senere mere eller mindre hårløse. Stængelen er furet, tæt grønvinget og blødhåret. Bladene er elliptiske og går ud i en spids, parallelnervede. Stilkblade er alm. få, vekselstillede, små og stængelløse. Bladløse skeder er ved basen af stilken.
  • Frugt: En cylindrisk, brun, og næsten glat, 10 mm. lang, fnokket hårpensel.
  • Vækststeder: Skove på grusrygge, lysninger, englingende skovkanter, tørre skråninger og vejsider.
  • Blomstringstid: juni–juli.

Arterne i Scorzonera slægten minder om Enggedeskæg (Tragopogon spp.). Arten omfatter omkring 100 euroasiatiske og nordamerikanske arter. Der er omkring 30 arter i Europa, hvor halvdelen er knyttet til et afgrænset område.

I Finland, er Lav Skorsonér en sydlig art. Den er almindeligvis en fastlandsplante i åbne grusskove, som åbenbart nyder godt af træfældning. Den brune rod hos Lav Skorsonér har rigeligt med mælkesaft. Når roden bliver spaltet, bliver det hvidlige indhold hurtigt rødligt eller brunligt.

Have Skorsonér (S. hispanica synonym Pseudopodospermum hispanicum) som bliver dyrket for sine spiselige rødder, er en nær slægtning til Lav Skorsonér.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page