© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Liden Burre

Arctium minus

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 50–100 cm.
  • Blomstre: Violette rørformede skiveblomster er samlet sammen i kuglerunde blomsterlignende hoveder (capitula), 1–2 cm. brede. Blomsterkrone er af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægeret er formet til en ring af korte hår. 5 Stilke, støvknapperne er vokset i et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af talrige hvirvler af udspredte dækblade, uldne i begyndelsen, senere næsten hårløse, hvert dækblad er for enden af et kroget børstehår. Blomstrene er større end dækbladene. Hovederne er i en oprejst blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede. Grundbladene er langstænglede, stilkbladene er kortstænglede, stænglerne er lådne. Bladene er ret store, næsten hjerteformede, ofte stortandede, hviddækkede nedenunder, øvre overflade er lådden, men grøn.
  • Frugt: En brun, oval hårpensel kronet af fnug af korte gullige hår.
  • Vækststeder: Gårdspladser, fælleder, kvægfolde og omkring gammel bosættelse.
  • Blomstringstid: juli–september.

Liden Burre er en stærk toårig plante med en stærk pælerod. Den forekommer i forbindelse med gammel bosættelse, f.eks. ved kvægstalde og på fælleder, hvor jorden er neutral og nitrogenholdig. Den nordligeste forekomst i Ostrobotniske havne har deres oprindelse i ballastjord.

Denne art adskiller sig fra den nært beslægtede Filtet Burre Arctium tomentosum ved at den har kortstænglede blomsterhoveder i blomsterklaser, hellere end langstænglede hoveder i halvskærme. Den senere har også typisk tætte bomuldsagtige blomsterhoveder. A. nemorosum som forekommer hovedsagelig i sydvest Finland, adskiller sig ved at være højere (100–250 cm) og har blomsterhovederne i et lidt kroget stilk.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page