Thalictrum minus ssp. kemense Thalictrum minus ssp. kemense

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Liden Frøstjerne

Thalictrum minus

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok.
  • Højde: 40-130 cm. Øvre del er grenet, lettere furet, sommetider med nogle kirtelhår.
  • Blomstre: Regelmæssige, gule, omkring 1 cm på tværs. Ingen kronblade. 4-5 bægerblade, grønlige eller blåligrøde, falmer tidligt. Mange stilke, ret oprejste, støvtrådene er omkring 5 mm lange, gule, støvknapperne er omkring 3 mm lange, tilspidsede. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. Blomsterstanden er kortgrenet, sparsomt-talrigt blomstret, almindeligvis en bladrig sammensat halvskærm, blomsterne er ret oprejste.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede, med akselblade. 3-5 stilkblade. Bladene er trekantede, mindst lige brede som lange, 3-4 gange finnede. Småbladene er ofte ret runde, klart grønne, ret tynde, 3-5-fligede i spidsen, fligerne er korttilspidsede og i store blade som vender sig lettere udad.
  • Frugt: 8-furet, vinget, spids, 2,5-5 mm lang stængelløs nøddefrugt, af og til kirtelhåret.
  • Vækststeder: Levende hegn ved åer, enge ved vand. Også en prydplante og vild på enge.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Underarten (elatum) er udrydningstruet og beskyttet i hele Finland.

Liden Frøstjerne er en ekstremt forskelligartet art og den har mange former, som er vanskelige at skelne imellem. Disse bliver sommetider del op i deres egne arter. Der er variationer indenfor arterne som især med hensyn til højde, grenet form af blomsterstanden og størrelse af nøddefrugt. I Finland har vores forholdsvis sammenhængende underart (elatum) et meget bredt udbredelsesområde. De østligste bestande er på Kamtjatka halvøen i Rusland og på de sydlige Kuril øer og i Kina. Fra sin østlige grænse vokser den sammenhængende gennem Sibirien og nordlige Rusland og den vestlige grænse for vækststeder går igennem kysterne ved Hvidehavet og Ääninen søen. Dens vestligste adskilte udbredelsesområde er i Finmarken i det nordlige Norge, så vel som i Kemi i sydvestlige Lapland og Inari og Utsjoki i øst. I tydelig modsigelse til sit navn, så vokser planten ikke i Kemi flodområdet, men er mere bundet til Teno flodens område.

Alt i alt er der identificeret omkring 50 elatum bestande i Finsk Lapland, og disse varierer i størrelse mellem 10 og 50 planter – opmærksomhed og gode benmuskler er dog to brugbare gaver for jægere. Selv vandrere gennem Kevo National Parken kunne holde øjnene åbne efter dens typiske vækststeder, løvskove ved kyster og levende hegn. Man kan selvfølgelig også finde elatum længere mod syd da den vokser i naturen som en forvildet plante nogle steder i Midtfinland på bredder og ukrudtsdynger. Det er praktisk talt umuligt at finde oprindelsen til den dyrkede plante på grund af mutationer hos Liden Frøstjerne. Arten er i dag næsten fuldstændig forsvundet fra haver, selv om den er en imponerende, finbladet haveplante. Dens blade, som har en lille lighed med Radeløv, blev tidligere brugt som grønt i blomsterbuketter.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page