Centaurium pulchellum & Centaurium littorale Centaurium littorale & Centaurium pulchellum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Liden Tusindgylden

Centaurium pulchellum

  • Familie: Ensianfamilien – Gentianaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 3-15 cm. 1-stilket. Stilken er ugrenet eller øvre del mange grenet, hårløs.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, lyserød, omkring 0,5 mm bred, sammenvokset, 5-fliget, langt og smalt rør. Blomsterbægeret har næsten separate blade, 5-fliget, tydeligt kortere ende blomsterkronen. 5 støvdragere, støvknapperne stikker frem fra blomsterbægerrøret. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomsterne er enkeltstående i par.
  • Blade: Modsatstillede, stængelløse, de laveste er ofte mindre end de andre. Ingen basal roset. Bladene er smalt elliptiske-lancetformede med tilspidset spids og hel kant, 3-året.
  • Frugt: En 2-delt kapsel.
  • Vækststeder: Mudrede og lerede havkyster, ende ved kyster.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Sommetider er Liden Tusindgylden kun en tomme høj og kan også overses blandt andre kystplanter af opmærksomme botanikere. Store eksemplarer falder ikke i øjnene før blomstringstiden. Dens blomstre er attraktivt rosenrøde, små og kun åbne fra sen morgen til tidlig aften. På overskyede dage står de tæt lukkede med blomsterkronefligerne lukkede ind over hinanden. Med hensyn til sin størrelse, så bruger Liden Tusindgylden en stor del af sine ressourcer på blomstring og seksuel reproduktion. Det store antal frø den danner, er nødvendigt for en etårig arts livscyklus og som vokser under de omskiftelige forhold på en kyst. Kun meget få frø udvikler nye, blomstrende Liden Tusindgylden, og talrigheden af arten varierer dramatisk fra år til år.

Lige som sin nære slægtning Ensian, indeholder Tusindgylden bittert stof, som har ført til at planten i tidligere tider blev brugt medicinsk. Tusindgyldens videnskabelige navn kommer fra dens traditionelle tilknytning til kentaurerne i græsk mytologi – væsener, som var halvt menneske, halvt dyr. De blev beskrevet som begavede helbredere og de brugte Tusindgylden som et lægemiddel. Efter en anden teori, stammer navnet dog fra ordet centum aureum, som betyder 100 suveræne og hentyder til kentaurernes medicinske styrke. Tusindgyldens videnskabelige navn er i alle tilfælde kommet fra dens brug som lægeplante, især i behandling af mave, nyre og menstruationssmerter og også podagra. Finske Tusindgylden er også blevet brugt, selv om de er små og magre, så det er hårdt arbejde at samle planter nok til at lave medicinen.

Liden Tusindgylden vokser på havstrande nær Pori, ved mundingen af Kokemäki floden, på de samme steder som sin nære slægtning Strand Tusindgylden (C. littorale). De kan ikke kun blive klassificerede på deres størrelse fordi Strand Tusindgylden er ofte kun lidt større. Strand Tusindgylden er en toårig plante, som danner en bladroset i sin første vækstsæson og blomstrer så den følgende sommer, men Liden Tusindgylden har ingen bladroset.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page