© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Liden Tvetand

Lamium amplexicaule

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Højde: 10–30 cm.
  • Blomstre: Blomsterkronen er tolæbet, lådden, 15–20 mm. lang, af 5 sammenvoksede kronblade, lyserød til violet. Overlæben buer udad, 3–5 mm. lang. Underlæbe 2-fliget, omvendt hjerteformet, ca. 2 mm. lang. Blomsterbæger af 5 sammenvoksede bægerblade, 5–7 mm. lange, tæt gråhårede, fligerne er næsten lige så lange som røret, lang- og kirtelhårede. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er 4-delt, griffelen er enkeltstående, støvfang er 2-fliget. 4 stilke, hvor 2 er lange, 2 korte.
  • Blade: Modsatstillede, lådne. De lavere blade har en lådden stængel, de øvre er stængelløse, stilkomfavnende, de er sammenvoksede til hinanden. Bladene er nyreformede, kanter med få, store, rundede tænder. De øvre blade er bredere end lange.
  • Frugt: En firedelt spaltefrugt. Delfrugten er kantet, brun.
  • Vækststeder: Haver, marker, øde jord.
  • Blomstringstid: maj–september.

Liden Tvetand er en etårig, dog oftest overvintrende ukrudtsplante. Den kan blomstre selv midt om vinteren, hvis vejret er mildt og jorden ikke er frossen. Denne art har både almindelige og ikke åbnende, såkladte kleistogame, blomstre. De senere er selvbestøvende eftersom bestøvere ikke kan nå stilke og støvvej. Kleistogame blomstre bliver ofte produceret i kolde måneder, når der ikke er nogen bestøvere. På denne måde sparer planten energi og sikrer bestøvning. Frøene fra Liden Tvetand har et olieagtigt vedhæng (et elaiosome) der tiltrækker myrer, som søger efter føde. Som følge af det bliver planten spredt til nye steder af myrer.

Tvetænder kan adskilles fra Hanekroer (Galeopsis spp.) på nerverne i bladene. De har fjernervede blade, mens Tvetand tydelig er netnervede. Blomsterstrukturen på disse arter adskiller sig også. Tvetand har også en tolæbet blomsterkrone, men underlæben er tydelig trefliget.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page