© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Lugtløs Kamille

Tripleurospermum inodorum

  • Synonym: Tripleurospermum perforatum, Matricaria inodora, Matricaria perforata, Tripleurospermum maritimum ssp. inodorum
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–80 cm.
  • Blomstre: Alm. færre end 20 hvide, stjerneformede, hunstråleblomster og talrige gule, rørformede, biseksuelle skiveblomster, er samlet sammen til blomsterlignende hoveder (capitula), 3–5 cm. brede. Skedehinden på stråleblomsterne har en lettere 3-tandet spids. Blomsterkronen på skiveblomsterne er 5-fliget. Blomsterbægeret er rudimentært. 5 Stilke, støvknapperne er vokset sammmen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af en hvirvel af dækblade. Hovedet er enkeltstående og står for enden af stilk og grene.
  • Blade: Vekselstillede, kortstænglede eller stængelløse og hårløse. Bladene er to til trefjeret opdelt. Opdelingen er fin, trådlignende til linær og ender i et kort børstehår.
  • Frugt: En udfladet, 3-åset hårpensel uden fnok. Nær ved spidsen er 2 rundede eller vinklede olieagtige kirtler.
  • Vækststeder: Marker, hømarker, græsplæner, øde jord, vejsider, gårdspladser, Haver.
  • Blomstringstid: juni–okotber.

Den etårige Lugtløse Kamille blev en almindelig ukrudtsplante i forbindelse med dyrkning af hø, fordi frugterne er af den samme størrelse som hos Timothé og Rødkløver. I dag er den Lugtløse Kamille talrig på brakjord og øde jord.

Den Lugtløse Kamille bliver let forvekslet med Strand Kamille (T. maritimum ssp. maritimum). Grenene på Strand Kamille er 1.5–5 mm. brede, dem på Lugtløs Kamille bliver ikke bredere end 1.5 mm. Videre er antallet af hvide stråleblomster et andet. Strand Kamille har 20–35 stråleblomster i hvert hoved, den Lugtløse Kamille har sjældent mere end 20. Den Lugtløse Kamille kan også forveksles med Margerit (Leucanthemum vulgare), selv om de fint opdelte blade gør det let at skelne. Det er mere besværligt at skelne imellem Lugtløs Kamille og Vellugtende Kamille (Matricaria chamomilla) der, som navnet siger, er den i det mindste lidt vellugteende. Den Vellugtende Kamille har et højt, tapformet og hult blomsterleje og skedehinderne er flade til rundlige, og kompakte.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page