© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Mælke Dueurt

Epilobium lactiflorum

  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Meget korte underjordiske udløbere, tykke overvintrende knopper ved basen af stilken.
  • Højde: 10-30 cm. Stilken er ugrenet, glat ved basen, højere oppe er den stribet af buede hår.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, hvid (sjældent lidt rødlig), 3-6 mm lang; 4 kronblade med hakket spids. 4 Bægerblade. 8 støvdragere. Støvvejen er sammenvokset, et enkelt frugtblad, støvfanget er kølleformet; frugtknuderne er under blomsterbladene, kirtelhår, ingen buede hår. Blomsterstanden er halvskærmet blomsterklase.
  • Blade: Modsatstillede (vekselstillede i blomsterstand), kortstænglede. Bladene er smalt ægformede-elliptiske, med tilspidset base, rundet spids, sjældent småtandet, lyst grøn, af og til rødlig.
  • Frugt: Rørformet 3-6 cm lang, glat kapsel med 4 kamre.
  • Vækststeder: Unge, tætte pileløvskove, fugtige enge, sumpe, løvskove, kilder, damkanter, åbredder, grøfter, ure omkring trægrænsen og lavere højdedragstundra.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Natlysfamilien har modtaget nye medlemmer meget nyligt da en præcis taksonomisk undersøgelse viste at, hvad traditionelt blev betragtet som en art i virkeligheden var to. Der har også været en diskussion om arterne fra en anden vinkel: Mælke Dueurt har været forsøgt at forene med sit nære “spejlbillede”, Mos Dueurt (E. hornemannii). Mælke Dueurts position som en art for sig er dog ikke truet. Sammenlignet med Mos Dueurt er dens blade tyndere, tættere savtakkede og med et lysere skær af grønt og blomsterne er mindre, ofte også ret hvide. Begge arters underjordiske udløbere er korte, men Mos Dueurts står mere tydeligt frem. De er uden tvivl nære slægtninge, men arterne kan også forveksles med adskillige andre dueurter i Lapland, især Fjeld-Dueurt (E. alsinifolium) og Dværg Dueurt (E. anagallidifolium), som kan se det samme ud ved første øjekast.

Mælke Dueurt er en af Finlands halve dusin nordlige dueurter, som fuldstændig mangler i det sydlige Finland: arternes sydligste bestande er på Pallastunturi højdedraget. Mælke Dueurt kan ikke beskrives som almindelig nord for den arktiske cirkel: den er sjælden på Enontekiö højdedraget og endnu sjældnere på Salla og Utsjoki højdedragene. Mange finske dueurter foretrækker et fugtigt vækststed, men Mælke Dueurt vokser på ret tør jord og foretrækker faktisk solrige skråninger. Den vokser af og til i store bestande, men der er almindeligvis ret sparsomme, så man må se efter arten imellem anden flora. De mest lovende steder at se efter almindeligvis birk og løvskove i bjerge, åbredder, store enge og grusgrave ved skovkanter eller i lavere tundraområder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page