© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Mælkebøtter

Taraxacum spp.

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Cichoriaceae (Compositae)
  • Højde: 5–60 cm.
  • Blomstre: Talrige gule, stjerneformede stråleblomster samlet sammen til et ret stort blomsterlignende hoved. Blomsterkrone er af 5 sammenvoksede kronblade, spidsen af skedehinde er 5-tandet. Skedehinden på ydre småblomstre er ofte grå- eller rødstribede forneden. Blomsterbægeret er formet til en ring af ugrenede hår. 5 stilke, støvknapperne er formet til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfang er 2-fligede. Hovedet er dækket af to hvirvler af dækblade. Hovedet er enkeltstående, står for enden af et skaft.
  • Blade: I en grundroset. Bladene spidser gradvis til en vinget stængel, alm. næsten elliptiske til lanselignende eller skeformede, og spejlsymmetrisk fjerfligede, sommetider linære med hele kanter.
  • Frugt: En næsten ægformet, 3–6 mm. lang, kornet hårpensel kronet af et stænglet (ca. 2–4 gange længden af hårpenselen) fnok af ugrenede hår.
  • Vækststeder: Varierer med småarterne. Ofte på steder berørt af mennesker, såsom enge, græsplæner, vejsider, og øde jord. Også adskillige oprindelige småarter f.eks. på strande, i vådområder og på fjelde.
  • Blomstringstid: (april-)maj-juli(-september).

De flerårige Mælkebøtter har en stærk lodret pælerod, bladene er i en grundroset, og det enkeltstående blomsterhoved står for enden af en bladløs stængel, et såkaldt skaft. Alle dele udskiller mælkesaft når de er skadede. Pæleroden hos Mælkebøtter har været benyttet til erstatning for kaffe, og unge blade kan benyttes som salat.

“Mælkebøtter” er faktisk en samling af omkring 500 såkaldte småarter, hvor nøjagtig identifikation er besværlig (sml. Alchemilla spp. og Hieracium spp.). For at fastslå Mælkebøtter, er det vigtigt med gode herbariumeksempler, indsamlet på højden af deres blomstring, men som også har en moden hårpensel. Dækbladenes position, størrelsen af hovedet, farven og bredden af småblomsterne og fraværet af pollen er blandt andet ting, som bliver brugt som adskillende kendetegn.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page