Artemisia abrotanum Artemisia abrotanum Artemisia abrotanum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Markbynke

Artemisia campestris

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–80 cm.
  • Blomstre: Gulbrun eller rødlig rørformet diskblomst samlet sammen til blomsterlignende hoveder (capitula), 1.5–4.5 mm. brede. Blomsterkronen består af 5 sammenvoksede kronblade. Blomsterbægeret er rudimentært eller fraværende. 5 stilke, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen enkeltsående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af adskillige spiraler af dækblade, hvor de ydre er elliptiske og de indre er ægformede. Hovedet er oprejst eller svagt nikkende, dækket af halvskærmede blomsterklaser, adskillige hundrede i en enkelt plante.
  • Blade: Akselblade. Basebladene er stænglede, 2–3-fjerfligede, bladene er visnet ved blomstringstid. Stilkbladene er vekselstillede, ustænglede og fjerfligede. Bladfligerne er lidt kødrige, ender i et kort børstehår.
  • Frugt: En meget lille, lysebrun cylindrisk hårpensel.
  • Vækststeder: Ssp. campestris: tørre enge, vejsider, sandstrande, klippespalter og øde jord. Ssp. bottnica: sandstrande og jernbanevolde.
  • Blomstringstid: august–september.

Markbynken er en flerårig plante med adskillige rødbrune oprejste stilke. I Finland er arten delt op i to underarter. Underarten (ssp. campestris) har bredt sig fra stranden og ind i landet langs jernbanen. I Sydvestfinland er den en af arterne, som viser jernalderbosættelse. Den anden variant, ssp. bottnica, forekommmer på meget begrænsede områder ved den nordlige kyst i den Botniske Bugt.

Underarterne adskiller sig fra hinanden på behåringen og bredden på blomsterhovederne. Bladene på denne variant bliver næsten hårløse med alderen, og hovedet er 1.5–2.5 mm. bredt. Bladene på den botniske variant er almindeligvis tydelig dunhårede og blomsterhovederne er 3–4.5 mm. brede. Ssp. bottnica er en truet plante og den er beskyttet.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page