© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Mos-Dueurt

Epilobium hornemannii

  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Tynde underjordiske udløbere, omkring 1 cm lange, hvide, tykke overvintrende knopper på spidsen.
  • Højde: 10-35 cm. Stilken er ugrenet, glat ved basen, øvre del er stribet af buede hår, korte led.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, ret lyst blåligrød 5-8 cm lang; 4 kronblade med hakket spids. 4 Bægerblade. 8 støvdragere. Støvvejen er sammenvokset, et enkelt frugtblad, støvfanget er kølleformet; frugtknuden er under blomsterbladene, kirtelhår, ingen buede hår. Blomsterstanden er en blomsterklase.
  • Blade: Modsatstillede (vekselstillede i blomsterstand), kortstænglede. Bladene er ægformede-elliptiske, sjældent småtandede, glatte, grønne-brunligt grønne.
  • Frugt: Rørformet 3-5 cm lang kapsel med 4 kamre.
  • Vækststeder: Bække, åbredder, grøfter, våde klippeoverflader, dale, birkeskove på bjerge, store enge, højdedragstundra.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Mos-Dueurt er en stammeart ved siden af det nordlige Finlands kolde bække og åer, og den er den mest almindelige af de nordlige dueurt. På Højdedragene går den på akkord med sine krav og vækst f.eks. under snedække, i fugtige dale, og på klippeskrænter. Arten vil også følge mennesker fra sine naturlige vækststeder til fugtige åbredder og vejsider. Mos-Dueurt er ikke meget krævende med hensyn til næring, hvilket forklarer dens opbud af vækststeder og brede udbredelse. Artens sydligste bestande er i centrale Österbotten og nordlige Savo, men dens virkelige kongerige begynder kun ved nordlige Kainuu og nordlige Österbotten.

Mos-Dueurt minder meget om hvidblomstret og lidt smallere bladede Mælke Dueurt (E. lactiflorum). Den bliver endnu nemmere forvekslet med sin nære slægtning Fjeld-Dueurt (E. alsinifolium). Mos-Dueurt blomstrer nogle uger tidligere end Fjeld-Dueurt og almindeligvis også tydelig i større overflod. Fjeld-Dueurt former ofte en ren stand på våde pletter af mos, mens Mos-Dueurt vokser mere sparsomt på kanten af moser og fast tørvejord. Der er en tydelig forskel på måden de vokser på: Mos-Dueurts udløbere er korte og deres stande er tætte, mens Fjeld-Dueurt har længere udløbere og den former ikke liga tætte stande. Derudover er Fjeld-Dueurts næsten stængelløse blade regelmæssigt ægformede, tykkere og med et mørkere skær af grønt, dens blomstre er større, og der kan også findes forskelle i frøene. Andre dueurter, som vokser i det nordlige Finland bliver adskilt på basis af deres blade: Arktisk-Dueurt (E. davuricum) og Laplands-Dueurt (E. laestadii) i nord og Kær-Dueurt (E. palustre), almindelig over hele Finland har smalle blade og ret hele kanter. Dværg-Dueurt (E. anagallidifolium), som almindeligvis er lille af størrelse og med en nikkende krone, har samme slags blade som Mos-Dueurt, men den kan genkendes på sine overfladeudløbere som er dækkede af blade.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page