© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nat-Limurt

Silene noctiflora

  • Kaldes også: Nat-Pragtstjerne
  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Vækstform: Etårig eller toårig urt.
  • Højde: 25-40 cm. Stilken er ugrenet-sparsomt grenet, tæt groft lodden base, øvre del er kirtelhåret, klistret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig-lettere uregelmæssig, cremet hvidgullig rød, omkring 2-2,5 cm bred, 5 kronblade, dybt 2-fligede. Blomsterkronen åbner med en fliget bikrone (en lille blomsterkrone i tillæg) Blomsterbægeret er sammenvokset, ret smalt (udvider sig når frøene modnes), 5-fliget, 10-året, kirtelhåret. 10 støvdragere. Støvvejen er en frugtstand med 5 grifler. Blomsterne er enkeltstående eller en sparsomt blomstret kvast. Blomsterne åbner sig om aftenen og er vel duftende om natten.
  • Blade: Modsatte, de laveste blade er stænglede, de øverste ustænglede. Bladene er elliptisk-ægformede med hel kant, lodne, lysegrønne.
  • Frugt: Ægformet, gullig brun, 14-20 mm lang kapsel som deler sig i 6 fliger, tænderne er tilbagekrummede.
  • Vækststeder: Haver, dyrket jord, uopdyrket jord, jernbanepladser.
  • Blomstringstid: juli-september.

Nat-Limurt er en gammel følgesvend til mennesker over det meste af Europa. Arten er kommet til Finland som frø, blandet med frø til afgrøder, i ballastjord, soldaterproviant og med jernbanen. Nat-Limurt er dog stadig ret sjælden og er kun til en vis grad etableret på et lille antal steder. Denne kortlivede art er almindeligvis i stand til at modne mindst nogle af sine frø i det Finske klima, men den vil kun sjældent vokse på det samme sted den følgende sommer. Det e mere typisk at denne vandrende plante bliver fundet en gang og forsvinder så uden spor.

De bedste steder at finde Nat-Limurt er omkring kolonihaver, kompost dynger, affaldsdynger og lignende steder. Den grålige, klistrede og derfor ofte nussede stilk er dog ikke så nem at få øje på. Denne plante tiltrækker ikke megen opmærksomhed til sig, selv ikke gennem blomsterne, da den har dem lukkede igennem dagen med kronbladene rullede indad. Om natten åbner den sig dog og frigiver en dejlig duft som tiltrækker mulige bestøvere i mørket – natsommerfugle kommer i store grupper for at suge nektaren og bestøve planterne. Mange andre limurt har lignende natblomstre. Af dens nære slægtninge, kan den ofte skelnes fra Aften-Pragtstjerne (S. latifolia) på grund af farverne i blomsterne: Aften-Pragtstjernes blomsterkrone er kridthvid, mens Nat-Limurts almindeligvis har skær af gulligt rødt. Usikker klassifikation kan almindeligvis løses ved at røre dem: Aften-Pragtstjernes øvre stilk klistrer ikke.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page