© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nikkende Kobjælde

Pulsatilla pratensis

  • Latinsk synonym: Anemone pratensis
  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, lige, lettere dusket.
  • Højde: 5-25 cm. Stilken er ugrenet, solid, lodden, bladløs bortset fra en hvirvel under blomsten, stikker frem efter blomstring.
  • Blomstre: Blosteret er smalt klokkeformet, rødligt mørk violet, 3-4 cm på tværs. 6 blostersegmenter, blå til violette med hvide hår på ydre overflade. Blomsterbladene er af næsten samme størrelse, båret i 2 hvirvler. Blosteret er dækket af en hvirvel af stilkblade. Talrige støvdragere, gule støvknapper. Adskillige frie frugtblade. Blomstre er enkeltstående, nikkende.
  • Blade: I en basal roset, stænglede, stænglerne er lodne, udvikler sig efter blomstring. Bladene er almindeligvis 3-fjerfligede. Fligerne er smalle, op til 150 fliger på et blad. Øvre blade er en hvirvel under blomst, omkring 30, forenede ved basen, ret bred spids, sparsomt fligede, lige, hvidhårede.
  • Frugt: Omkring 3 mm lang nøddefrugt, afsluttet af et 5-6 cm langt, loddent børstehår. Nøddefrugterne er ofte sammen.
  • Vækststeder: Sandede og grusede enge, vejsider.
  • Blomstringstid: April-maj.

Kobjælder er steppeplanter, som har spredt sig til Finland under fastlandsklimaet efter istiden, da jorden ikke var så tæt dækket af vegetation. Ved den tid var de sandsynligvis lige så almindelige og talrige som de er i dag på f.eks. østeuropæiske stepper. Skovbrug begrænsede spredningen af Kobjælder i Finland, hvor de kun overlevede i naturen hovedsaglig på tørre, solrige, kammede skråninger og andre lignende vækststeder. Skovbrande, sparsom græsning og anden lettere forstyrrelse gør det kun lettere for Kobjælder da den ikke kan vokse blandt tæt vegetation.

Af de sjældne Kobjælder, der vokser i Finland, er to oprindelige: den meget sjældne Åben Kobjælde (P. patens) og den lidt mere almindelige Vår Kobjælde (P. vernalis). Man har længe troet at Nikkende Kobjælde, som vokser ret tæt på den finske grænse i Estland og det karelske næs, er ved at finde vej tilbage til Finland. Observationer har gentagne gange vist sig at være falske: det var faktisk Vår Kobjælde hvis blomsterblade havde lukket sig efter blomstring for at beskytte frø under udvikling. En bekræftet observation ved siden af en lille vej gennem en eng på en fæstningsø bekræftede dog endelig Nikkende Kobjælde i Finlands officielle flora. Kobjældes nøddefrugt afsluttes med frugtbladenes lange, blødhårede dun som bærer frøene og lader dem flyve og spredes over store afstande. Lige som de fleste almindelige arter i gruppen er Nikkende Kobjældes nuværende udbredelsesområde meget splittet, og bestandene forekommer langt fra hinanden på små passende pletter. Man skulle tro at Finland havde nok af passende områder til Nikkende Kobjælde at vokse på: nye bestande kunne f.eks. spredes til skråninger og moræner. Nikkende Kobjælde forekommer af og til i entusiasters haver, som kan være et brohoved for arten at indtage Finland.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page