© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nikkende Tidsel

Carduus nutans

  • Andre navne: Nikketidsel
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Toårig urt.
  • Højde: 30–150 cm. Stilken er sparsomt grenet, vinget, skarpe torne, ulden.
  • Blomstre: Blomstre fra 2-6 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er magenta (sjældent hvide), rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er halvkugleformet, dækbladene overlapper i mange rækker, tungelignende, lange, tilspidsede med midteråre, tornespidset. Hovedet er enkeltstående, nikkende. Stilkene er almindeligvis lange, vingeløse, tæt hvidhårede.
  • Blade: Vækselstillede, stænglede. Bladene er smalt elliptiske, fjerfligede, 6-10 fliger, smalle.
  • Frugt: Oval, svagt buet, glat skinnende, lys 3-5 mm lang hårpensel med ugrenede 13-24 mm lange hår på spidsen.
  • Vækststeder: Bunker af ballastjord, havne, vejsider, brakjord.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Tornede tidsler er meget karakteristiske for fåre og gedegræsgange i kystegne ved middelhavet. Nikkende Tidsel rejste derfra i sejlskibstiden og etablerede også sig selv i Finland i bunker af ballastjord i nogle havne i den Botniske Bugt. Den eneste resterende stærke bestand fra de dage er i Raposaari i Pori, hvor arten først blev set i begyndelsen af 1870’erne. I nærliggende Tahkoluoto voksede Nikkende Tidsel på samme sted i 30 år indtil for nylig. Arten voksede også i adskillige årtier i Rauma, Kristiinankaupunki og Oulus havneområder, selv om det nu ser ud til at de er forsvundet. Der er dog håb for at arten vil komme tilbage, f.eks. når jorden bliver forstyrret. Den sidste Nikkende Tidsel bestand i Finland er blevet klassificeret som truet på grund af husbyggeri, men med omhyggelig planlægning, omhu for plantens vækststed og samarbejde med beboerne kunne denne specielt udseende og smukke art overleve i Finland.

Nedgangen af Nikkende Tidsel er uheldig, fordi dens blomsterhoveder er blandt de fineste i Finland: op til 6 cm i diameter, så store at kronen begynder at nikke. Selv om planten samler styrke til sin blomstringstid gennem året som en bladroset, så vokser den imponerende blomsterstand ikke før slutningen af sommeren i det finske klima. Nikkende Tidsel er nem at forveksle med sine nære tidselslægtninge, men de har almindeligvis ikke vingede stilke. En anden tydelig forskel er også hårpenselens vejende hår, som er ugrenede på slægten Carduus planter og fjerlignende på slægten Cirsium planter.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page