© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nikkkende Brøndsel

Bidens cernua

  • Familie: Kurvblomstfamilien — Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 20–90 cm.
  • Blomstre: Gule rørlignende diskblomster, sommetider med en ring af lange, stjerneformmede stråleblomster som er samlet sammen til blomsterlignende hoveder (capitula), 1.5–2.5 cm. brede. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. Bægerbladene er omformede til skarpe børstehår. 5 stilke, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. Hovedet er dækket af to spiraler af dækblade. De ydre har 5–8 dele (1–2 cm. lange). Hovedet er enkeltstående og står for enden af stilk eller gren, nikker når den er i frugt.
  • Blade: Modsatstillede. Stængelløse og omskeder stilken, slankt elliptiske og sparsomt tandede med store tænder.
  • Frugt: En brun firevinklet hårpensel kronet med tre til fire spidse børstehår. Lådden langs kanterne. Længde med børstehår 6–8 mm.
  • Vækststeder: Strande, mudderpøle og grøfter.
  • Blomstringstid: juli-september.

Den Nikkende Brøndsel er en etårig art. Dens blomsterhoved vender sig nedad hurtigt efter blomstringen og er tydeligt nikkende i frugt. Lige som slægtningen Fladhovedbrøndselen (B. radiata) nyder denne art godt af menneskelig forstyrrelse, så som sænkning af vandstanden, græsning på strande og gødning. Arterne adskiller sig fra hinanden på farverne. Stilken og bladene på B. radiata er gulgrønne, mens den Nikkende Brøndsel har mørkegrønne. Bladene på den Nikkende Brøndsel er stilkomskedende, slankt elliptiske og savtandede, ikke stænglede eller fligede som hos B. radiata.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page