Campanula glomerata 'Superba'

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nøgleblomstret Klokke

Campanula glomerata

  • Familie: Klokkefamilien – Campanulaceae
  • Højde: 20–80 cm.
  • Blomstre: Blomsterkronen er af fem sammenvoksede kronblade, klokkeformet, 16–30 (-35) mm. lang, dyb violet til blå. Blomsterkronefligerne er trekantede, spidse. Blomsterbægrene er femfligede, fligerne løber ud i en spids med tandede kanter, lådne. Støvvejen er af tre sammenvoksede frugtblade, griffelen har kirtelhår foroven, kortere end blomsterkronen, støvfanget er trefligede. Fem stilke, støvknapperne er længere end støvtrådene.
  • Blade: Vekselstillede. De lavere blade er langstænglede. Stængelen er nærmest vinget. Bladene er børstehårsagtige på begge sider, ægformede til lanseagtige, ofte med en hjerteformet base med fint tandede kanter. De øvre blade er ustænglede, lettere stilkomfavnende, lanseagtige til elliptiske, med finttandede kanter.
  • Frugt: En tydeligt nervet, ca. 5 mm. lang, nikkende kapselfrugt, der springer op fra basen.
  • Vækststeder: Krat, engskråninger, vejsider, tørre græssmarker, frodige blandede skove.
  • Blomstringstid: juni–august.

Slægten Campanula omfatter mere end 300 arter. Mange af arterne er oprindelige i bjergene i Central og Sydeuropa, og i midterhavsregionen. De er almindeligvis flerårige urter, som indeholder mælkesaft.

Den Nøgleblomstrede Klokke, er også flerårig, nyder tydeligvis godt af menneskelig aktivitet. Det er en art på enge og vejsider, som i Finland er mest almindelig i søområdet. Variateten af den Nøgleblomstrede Klokke viser sig f.eks. i graden af behåretheden på blade og stilk. Blomsterne er i tætte klynger i akselbladene eller i toppen af stilken, og de er mørkere farvede end blomsterne hos de andre almindelige klokker i Finland.

Den sjældne, men meget lignende Hvas Klokke C. cervicaria adskiller sig ved at have næsten vingede stilke og stumpspidsede blomsterbægerfliger. Endvidere har den Nøgleblomstrede Klokke bløde hår, mens hårene på den Hvasse Klokke C. cervicaria er grove.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page