© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nordisk Evighedsblomst

Omalotheca norvegica

  • Latinsk synonym: Gnaphalium norvegicum
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae (Compositae)
  • Højde: 15–30 cm.
  • Blomstre: Lysebrune rørformede småblomstre samlet sammen til et lille, 6 mm. langt blomsterlignende hoved. De ydre småblomstre er hunblomstre, de få diskblomstre er biseksuelle. Blomsterkronen er af 5 sammenvoksede kronblade. blomsterbægeret er formet til en ring af hår. 5 støvdragere, støvknapperne er vokset sammen til et rør rundt om griffelen. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, griffelen er enkeltstående, støvfanget er tofliget. Hovedet er dækket af dækblade med en mørkebrun eller sort spids, de indre dækblade er kortere end småblomstrene. Hovedet er båret i et aks, hele blomsterstanden er alm. mindre end en fjerdedel af stilken.
  • Blade: Vekselstillede. Grundbladene er stænglede, bladene er lanselignende. De øvre blade er stængelløse, næsten elliptiske eller lanseformede. De lavere blade har tre nerver, lådne foroven og tæt hviddunede forneden.
  • Frugt: En gulbrun, oval hårpensel kronet af et fnok af hvide ugrenede hår.
  • Vækststeder: Bredder af bække og åer, frodige skove, sumpe, gennemsivede overflader, enge og steder, som bliver periodisk oversvømmede.
  • Blomstringstid: juli–august.

Nordisk Evighedsblomst er en lådden flerårig plante i skovzonen i den alpine tundra. Den minder meget om Rank Evighedsblomst (Gnaphalium sylvaticum). Men Nordisk Evighedsblomsts blade er trenervede, mens dem hos Rank Evighedsblomst almindeligvis kun har en nerve. Stilkbladene hos Nordisk Evighedsblomst er også større (de lavere 8–20 mm. brede) end dem hos Rank Evighedsblomst (3–8 mm). Nordisk Evighedsblomst har omkring 40 ydre hunblomstre i hvert hoved, mens Rank Evighedsblomsts antal er 70. Nordisk Evighedsblomst er en regionalt truet art.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page