© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nordisk Linnæa

Linnaea borealis

  • Familie: Gedebladfamilien – Caprifoliaceae
  • Vækstform: Flerårig dværgbusk.
  • Højde: 5-15 cm. Længde op til 1 m. Stilken er slap, krybende, grenet, træagtig, rodslående, kirtelhåret. Danner løse, måttelignende bestande.
  • Blomstre: Blomsterkronen er klokkeformet, lyserød, 5-10 mm lang, sammenvokset, 5-fliget, fligerne er rundspidsede. Blomsterbægeret er 5-fliget, fligerne er spidse. 4 støvdragere, hvoraf 2 er korte og 2 lange. Støvvejen er sat sammen af 3 sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er trekamret, griffelen er enkeltstående. Blomsterne er i par, nikkende, velduftende.
  • Blade: Modsatstillede, kortstænglede, overvintrende. Bladene er bredt ægformede-runde, har stump spids, sparsomt tandede, oversiden er mørkegrøn.
  • Frugt: En ca. 3 mm lang nøddefrugt med kirtelhår, beskyttet af 2 dækblade.
  • Vækststeder: Tørre og unge hede skove.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Det videnskabelige navn på blomstens slægt er en hyldest til manden, som udviklede det nuværende klassifikationssystem for planter og andre organismer, Carl von Linné. Nordisk Linnæa var den store botanikers yndlingsplante. Mange biologiske foreninger har fået navn til ære for Linné, og Finlands (grundlagt i 1896) er ingen undtagelse. I tillæg, så bliver mange lille finske piger hvert år stadig kaldt Linnea eller Vanamo, det finske navn for Nordisk Linnæa.

Nordisk Linnæa er en skat i de finske skove, almindelig hvor som helst, hvor der er nåletræer, selv på fyrreheder. Dens yndlingsvækststed er dog store gamle granskove, som stadig var i deres naturlige tilstand, og hvis skovbunde er sammensat af et sammenhængende netværk af mos. På denne slags steder er der ingen andre planter til at konkurrere med Nordisk Linnæa. For planter, som er tilpassede til det stabile klima i gamle skove har enhver påvirkning af jorden dårlig indflydelse. Skovbrande, skovrydning, opdeling av skovene, behandling af jorden, gødning og anden menneskelig aktivitet kan faktisk udrydde dem. Nordisk Linnæa overlever dog, selv i fornyede skove, som er overgræssede, hængende i en tynd tråd og venter på bedre tider.

Nordisk Linnæas krybende stilk bliver gradvis dækket af mos, så dens længde er svær at bemærke: den er ofte to meter lang, og i ekstreme tilfælde er der blevet fundet stilke, som er op til ti meter lange. Oprejste skaft rejser sig fra stilkgrenene og ender i to lyserøde blomstre. En nikkende klokkeformet blomsterkrone beskytter det let forgængelige pollen fra regnen. Om natten udsender blomsterne en duft, som minder om Gøgelilje eller Syren, og det ser ud til at næsten alle synes den er behagelig. Duften garanterer også at insekter finder Nordisk Linnæa: bestøvning sker ofte med Svævefluer og også Bier og Målere. Efter bestøvningen er den voksende nøddefrugt dækket af klistrede kirtelhår så den let klistrer sig til passerende fugle og andre dyr.

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page