© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Nordisk Stormhat

Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale

  • Latinsk synonym: Aconitum septentrionale
  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: 1–2 m. Stilkens øvre del er lådden.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske, op til 5 cm. høje. Fem blostersegmenter, blå, violette, sjældent lyserøde eller gule, lådne. I det øverste hættelignende segment er to nektarholdige staminoider. Blomsterstængelen er ca. 1–2 cm. og lådden. Dækbladene er tætte og stængelløse. Talrige stilke. Støvvejene er sat sammen af 2 til 5 frugtblade, frie eller sammenvoksede ved basen. Blomstrene er i en 20–50 cm. høj blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, håndformede 3–5-fligede ned til midterribben, og lådne på begge sider. Fligerne er stor- og skarpttandede og videre fligede. Stilkbladene er næsten stængelløse, de basale er langstænglede.
  • Frugt: En bælgkapsel, som indeholder mange frø (ca. 5 mm). Almindeligvis i grupper på tre, hårløse, buede, spidsede og opspringende langs den indre fure.
  • Vækststeder: Frodige løvskove, kanter af frodige enge og eutrofiske sumpe. Lokalt en forvildet plante.
  • Blomstringstid: juni–juli.

Nordisk Stormhat er en ret sjælden, beskyttet art i Finland. Man tror at den har spredt sig ved hjælp af mennesket. Den er flerårig og udvikler en tyk rørlignende rodstok. Hvert år udvikler den et skud med større blade end året før. Planten udvikler kun blomstrende skud efter adskillige år (ifølge nogle observatører op til ni år).

Lige som sine nære slægtninge har Nordisk Stormhat en giftrod, som er en hurtigvirkende gift. F.eks. i Indien har Stormhat været benyttet til giftpile. På grund af formen kan Stormhat kun blive bestøvet af forholdsvis stærke humlebier. Nordisk Stormhat foretrækker kalkholdig jord, men kræver den dog ikke.

Der forekommer to andre Aconitum arter i Finland. Ægte Stormhat (A. napellus og (A. x stoerkianum). Begge stormhatte har blomstre med lavere hætter end hos Nordisk Stormhat.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page