© Copyright: Billeder: Jorma Karjalainen. All rights reserved.

Norsk Kattefod

Antennaria nordhageniana

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 5-30 cm. Stilken er ugrenet, næsten hårløs. Med udløbere, former måttelignende bestande.
  • Blomstre: Tveboet (han og hunblomstre er på forskellige individer), hunplanter forekommer mere end hanplanter. Enkelt blomsterlignende hoved omgivet af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er hvide eller lyserøde, rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene overlapper, basen er almindeligvis grønlig brun-glat-sparsomt behåret, spidsen er hindeagtig, enten tungelignende med ret tilspidset spids og hvid-lyserøde (hunskud) eller elliptiske, rundspidsede og med ret gulligbrune prikker (hanskud). 1-3 hoveder i en tæt kuglerund gruppe, stilkene er korte og har kirtelhår.
  • Blade: Basal roset og vekselstillet på stilken. Rosetbladene er spadeformede med ret tilspidset spids, glatte, grønne ovenpå, røde, især ved basen. 4-6 Stilkblade, bladene er smalt lancetformede, rødviolet underside, de øverste har hindeagtig spids.
  • Frugt: En hårpensel, kronet af et fnok af ugrenede hår.
  • Vækststeder: Højdedrags tundra lyngheder, grus skråninger og jordflydninger.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Norsk Kattefod er en truet art.

Norsk Kattefod er sjælden internationalt, det er en art som er oprindelig i det nordlige Finland og Norge, og den vokser ingen andre steder i verden. De finske bestande står i forbindelse med artens andre vækstområder tværs over grænsen i Norsk Finmark. Arten vokser meget sjælden i højdedrags tundra lyngheder, jordflydninger og grus jord. Snart efter at planten var beskrevet som en ny art i Norge blev den fundet i Finland, på Kovddoskaisi højdedraget, det højeste højdedrag som ligger fuldstændig i Finland. Arten vokser også tæt på Finlands højeste tinde, Halti højdedraget, som ligger ved den finsk-norske grænse. Der er stadig en bestand på Pais højdedraget i Utsjoki. Alle bestandene ligger væk fra trådte stier, så selv mange ivrige botanikere har aldrig set arten. På samme tid beskytter dens ensomme vækststeder dens lille population imod menneskelig aktivitet: den ville sandsynligvis forsvinde helt hvis den blev overkørt nogle få gange af firhjulere. Norsk Kattefod er truet i alle lande den vokser i, og i Finland har vi et stort ansvar for at sikre dens overlevelse.

Lige som sine nære slægtninge, så er Norsk Kattefod tveboet, men den formerer sig selv på samme måde som sine andre højdedragsslægtninge, ukønnet. En vigtig identifikationsmarkør er farven på spidsen af blomsterhovedets skællignende blade. Dens dækblade er ret rundspidsede og lyse i farven, lige som hos Kattefod (A. dioica), som vokser på samme vækststeder og er almindelig over hele Finland. Den basale del af Kattefods dækblade er dog lodne, mens Norsk Kattefods er glatte. Denne mangel på hår er også typisk for nære slægtninge: undersiden på Kattefods blade er tæt filthåret, men Norsk Kattefods er næsten glatte. Bjerg Kattefod (A. alpina gruppen) kan genkendes på sine mørkspidsede dækblade, og deres blade er almindeligvis lodne.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page