© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Opium-Valmue

Papaver somniferum

  • Andet navn: Opiumsvalmue
  • Familie: Valmuefamilien – Papaveraceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 30–70 cm. Stilken er bladrig, næsten glat.
  • Blomstre: Regelmæssige, 8-10 cm brede. 4 kronblade, almindeligvis røde, sommetider hvide, lyse eller mørkerøde. 2 bægerblade, falder af da blomsten åbner sig. Mange støvdragere. Støvvejen er af adskillige sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden har 1-3 blomstre, enkeltstående blomstre afslutter grenene. Knoppen er ægformet-forlænget.
  • Blade: Vekselstillede. De laveste blade er kortstænglede, de øvre blade stængelløse, stængelomfattende. Bladene er smalt elliptiske eller lancetformede, med uregelmæssigt tandede kanter, blåliggrønne.
  • Frugt: Oval 13-27 mm lang, hårløs kapsel. Almindeligvis med 8-12 stråler.
  • Vækststeder: Gamle haver, brakjord, affaldspladser. Prydplante, sommetider forvildet.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Opium-Valmuer vokser slet ikke vildt i Finland – den er sandsynligvis blevet udviklet i de østlige Middelhavsområder fra arten Papaver setigenum. Opium-Valmuer bliver normalt dyrket i Finland som en etårig prydplante. Den er altså ret ofte en tilfældig eller halvregelmæssig forvildet på steder, som er blevet dyrkningsmæssigt påvirkede, så som gamle haver og jorddynger.

Opium-Valmue varierer ret meget. Det bedste kendetegn til identificering er dens ofte mangeblomstrede blomsterstand, almindeligvis højst kun lidt fligede blade, og formen af hovedet. Antallet af blade på støvfangsdisken på toppen af hovedet er en meget benyttet markør til at identificere valmuer, men man har lagt mærke til at den varierer meget, alt efter omstændighederne.

Hyldet og bagtalt i samme grad er Opium-Valmue en gammel medicinplante, hvis mælkesaft indeholder mange alkaloider, hvoraf de vigtigste er morfin, codein og papaverin. Opium bliver brugt medicinsk til at lindre smerte, som hostemedicin og til at behandle diarré. Bortset fra at være en vigtig medicinplante, bliver Opium-Valmue også brugt som et narkotikum. Prydplanten Opium-Valmues mælkesaft har intet narkotisk værdi. Der er ingen alkaloider i frøene, men deres olie bliver brugt som aroma i bagning, og hele frøet kan bruges som dekoration.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page