ssp. gotlandica

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Opret Kobjælde

Pulsatilla vulgaris

  • Latinsk synonym: Anemone pulsatilla
  • Andet navn: ‘Rubra’ – Kobjælde
  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Kort rodstok, oprejst. Mildt dusket.
  • Højde: 5-25 cm. Stilken er ugrenet, hul, lodden, bladløs bortset fra en hvirvel under blomsten, stikker frem efter blomstring.
  • Blomstre: Regelmæssigt bloster, klokkeformet, blåligrød, 5,5-8,5 på tværs. 6 blomsterblade i to hvirvler, alle har næsten samme størrelse, ydre overflade er blank hvidhåret. Mange støvdragere, gule støvknapper. Støvvejene er enkeltstående, adskillige støvveje. Blomst er enkeltstående, afslutter skaftet.
  • Blade: Basalbladene er stænglede, stænglerne er lodne, udvikler sig efter blomstring. Bladene er 2-4 gange fjerfligede. Fligerne er smalt lineære-lange, op til 100 fliger på bladet. Øvre blade er en hvirvel under blomst, forenede ved basen, smal spids, sparsomt fligede, lige, hvidhårede.
  • Frugt: Grålig brun, omkring 3 mm lang nøddefrugt med 2-5 lang, lodden spids. Der er flere nøddefrugter sammen.
  • Vækststeder: Tørre heder. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: April-maj.

Opret Kobjælde er uddød i Finland.

To oprindelige arter af Opret Kobjælde vokser i Finland, Åben Kobjælde (P. patens) og Vår Kobjælde (P. vernalis), som begge er blevet sjældne og er nu beskyttede. Store mængder af disse blomstre blev tidligere indsamlet om foråret til at sælge og hele planter blev taget til at dekorere haver. Nikkende Kobjælde (P. pratensis) er en nykommet, som også vokser i Finland. Finlands fjerde kobjælde art, Opret Kobjælde, som mest sandsynligt kom med mennesker i oldtid, er forsvundet. Dens sidste kendte vækststed var Kasvilannummi nær Salo i det sydlige Finland, hvor den stadig kunne findes i 1030’erne. Der har af og til været rygter om dens tilbagekomst et eller andet sted snart i Finland, men det tættest tilgængelige bestemte vækststeder er på den vestlige side af Finske Bugt på det svenske fastland og på Gotland. En storblomstret art bliver endnu dyrket i haver som en prydplante. Den kræver ikke meget af jordkvaliteten og har ikke brug for megen pasning, til forskel fra arterne som overlever i naturen: det er meget vanskeligt at skabe de rigtige forhold for den i haven. Om foråret presser Opret Kobjælde sine lodne knopper igennem lige efter sneen er smeltet, og på kun få dage springer dens store blåviolette blomstre ud. Efter blomstring pynter Opret Kobjælde sig med lange, dunede, dekorative frugter. Nøddefrugterne spredes med vinden og svæver til passende vækststeder, selv til at gro engang mere i Finland på sydlige bakkeskråninger og grushøjderygge.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page