© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pilblad

Sagittaria sagittifolia

  • Familie: Skebladfamilien – Alismataceae
  • Højde: 20–80 cm
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Tre kronblade, separate, hvide med en violet plet ved basen. Tre bægerblade, separate, kortere end kronbladene. I den lavere del af blomsterstanden er der hunblomstre med adskillige pæreformede frugtblade. De øvre dele har hanblomstre med talrige stilke. Midterblomsterne har alm. mange stilke og nogle frugtblade. Blomsterne er i hvirvler på tre i blomsterstanden.
  • Blade: De fleste blade er i luft, nogle flydende nogle under vand. Langstænglede. Bladene er pilbladlignende, grundfligerne er næsten så store som topdelen, de flydende blade har mere rundede blade, næsten ovale med hjerteformet base. Bladkanterne er hele. Undervandsbladene er remlignende.
  • Frugt: En nøddefrugt.
  • Vækststeder: På mudret bund i grundt vand i søer, åer, og brakvandsagtige bugter. Af og til som en undervandsform i flydende vand.
  • Blomstringstid: juli-august.

Pilblad har almindeligvis både undervands, flydende og blade i luft. Deres udseende er ret forskelligt. Når den vokser i dybt vand, producerer den kun undervandsblade og kan ikke blomstre. Blomstringen er mest succesfuld når planten er forankret i en dybde mindre end 50 cm. Blomsterne er hvide med en violet midte. Frugten flyder godt. Derfor kan de flyde langt med flydende vand. Men frugter bliver ikke altid producerede.

Denne art kan adskilles fra sin nære slægtning Sagittaria natans på bladene. Dem på den senere har kun små grundfliger eller mangler dem helt. Den har for det meste kun flydende blade og mangler dem i luften. Blomsterne på disse to arter er ellers identiske, men støvknapperne på pilbladet er violette, dem på S. natans gule.

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page