Lysimachia ciliata Lysimachia ciliata

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Prikbladet Fredløs

Lysimachia punctata

  • Familie: Kodriverfamilien – Primulaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Danner rodstokke, korte udløbere-næsten ingen udløbere.
  • Højde: 30–100 cm. Stilken er ret oprejst fra basen, ugrenet, øvre del er fint håret, limegrøn-brun, ofte prikket.
  • Blomstre: Blomsterkronen er hjulformet, gul, 12-20 mm bred, sammenvokset, kort rør, 5-fliget, fligerne løber ud i spids, kanten er kirtelhåret. Blomsterbægerfligerne er smalle, fuldstændig grønne eller røde. 5 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er halvskærmet, ender i en sammensat blomsterklase. Blomsterne er enkeltstående eller i par.
  • Blade: I hvirvler eller modsatstillede, ret langstænglede. Bladene er ægformede, ret rund spids, med hele kanter, mørkt plettede, fint hårede på undersiden.
  • Frugt: Kugleformet, 5-klappet, længere end blomsterbægeret, omkring 4 mm lang kapsel
  • Vækststeder: Haver, parker, vejsider, grøfter, brakjord. En prydplante og forvildet.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Der er omkring 150 arter i Lysimachia slægten, hvoraf 14 vokser i Europa. Det er ikke så mærkeligt at Prikbladet Fredløs er så populær: arten skal næsten slet ikke passes, den er hårdfør, overvintrer godt, den passer til flere vækststeder og spreder sig gavmildt langs udløbere, for ikke at nævne at den er meget nydelig i blomst.

Prikbladet Fredløs kan forveksles med Almindelig Fredløs (L. vulgaris), som er næsten lige smuk. Almindelig Fredløs er dog almindeligvis højere, bladene har kortere stængler, har skarpe spidser, og er tydelig mindre i toppen end de er længere nede. Blomsterne forekommer i tætte grupper, blomsterkronen har glatte hår, og blomsterbægerfligerne har ofte røde kanter. Andre Lysimachias bliver sommetider dyrket i Finland som prydplanter, deriblandt Pengebladet Fredløs (L. nummularia), som ofte forvilder sig i naturen, og Rødbladet Fredløs (L. ciliata) som minder og Prikbladet Fredløs og forvilder sig sjældent.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page